DVORANA NA NATJEČAJU

Ingra ipak prodaje Arenu Zagreb

Bionic
Reading

Nakon dugotrajnih najava i prepucavanja saGradom Zagrebom, Vladom i Zagrebačkim holdingom, Ingra je ipak odlučila provesti svoje davnu prijetnju da će prodati Arenu Zagreb!

Međunarodni natječaj kojim se traže kupci objavljen je u petak, a rok u kojem se prikupljaju ponude je mjesec dana, donosi današnji broj Poslovnog dnevnika

U Ingri nisu htjeli službeno komentirati svoj potez, ali se neslužbeno doznaje da ovim natječajem žele testirati stvarnu vrijednost Arene jer nisu bili zadovoljni dosadašnjim ponudama koje su dobivali u direktnim kontaktima s potencijalnim investitorima. Uz to, žele poslati i poruku Zagrebu, Vladi i Zagrebačkom holdingu da moraju redovito podmirivati obveze zakupa i režijskih troškova.

U Ingri naglašavaju kako nije riječ o prodaji, nego o transparentnom procesu kojim se zasad samo testira interes potencijalnih kupaca. No, nije isključeno da ukoliko se pojavi dobra ponuda, na nju i pristanu.

Ljubav je kratko trajala - Igor Oppenheim iz Ingre (lijevo), Milan Bandić (sredina), Ivo Čović (desno)

Tržišni trendovi ne idu u prilog lakoj prodaji, no u kompaniji smatraju kako je riječ o objektu čija su funkcionalnost i prihod već dokazani, a i lokacija (u Europi) tome ide u prilog. Međutim, novi vlasnik sigurno ne bi tolerirao odnose među partnerima kakvi su sada.

U Gradu su bili šokirani objavom natječaja.

“Nitko nas nije obavijestio o prodaji Arene Zagreb iako se i to spominjalo u neslužbenim razgovorima. Ne znamo ni razloge zbog kojih se Ingra odlučila na takav potez jer plaćamo
redovito sve obveze.

Proučit ćemo i ugovor koji je sklopljen kako bi vidjeli postoji li ta mogućnost,” rekao je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović

Dogradonačelnik Ivo Jelušić također nije obaviješten.

“Mi smo ugovor potpisali s Ingrom i ne vjerujem da to mogu uraditi bez naše suglasnosti',  kaže Jelušić koji će također započeti analizu ugovora.

Direktor Arene Zdenko Antunović čuo je za tu mogućnost, ali službeno o njoj nije obaviješten. On smatra da Ingra na to ima pravo, a oni samo nastavljaju raditi, pa će uskoro raspisati natječaj za koncesionara.

Za Arenu Vlada i Zagreb trebaju plaćati 28 godina po 7,5 milijuna eura, a nakon sedam godina zakupa dvorana se može otkupiti za 80,4 milijuna eura. Iz Ingre su tvrdili da
su u izgradnju uložili 100 milijuna eura. Prodaja Arene ništa ne bi trebala promijeniti, jer će Zagreb i Vlada nastaviti plaćati zakup drugom vlasniku.