KONAČNO POTVRĐENO

Zdravko Marić je novi mandatar u ime HDZ-a za sastavljanje Vlade

10.06.2016 u 21:21

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj je sjednici za novog mandatara za sastavljanje Vlade izabralo Zdravka Marića. 'Radi se o stručnom čovjeku koji je pokazao da razumije probleme i da je spreman za suradnju. Zaključili smo da je najbolje rješenje da on bude mandatar', kazao je u izravnom javljanju za Dnevnik Nove TV Oleg Butković, potpredsjednik HDZ-a te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture

Umjesto najavljenog obraćanja glavnog tajnika stranke Domagoja Ivana Miloševića, HDZ je predvečer priopćio da je Predsjedništvo stranke održalo telefonsku sjednicu na kojoj je odlučilo da se za novog mandatara za sastavljanje Vlade RH u ime HDZ-a određuje Zdravko Marić.

Još se navodi da je za novog političkog tajnika stranke imenovan Domagoj Maroević, dok je Miro Kovač ponovno je imenovan međunarodnim tajnikom HDZ-a.

Butković je za Dnevnik Nove TV ponovio da je HDZ uvjeren da ima potrebnu podršku 76 saborskih zastupnika za opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

'Da nismo uvjereni da imamo 76 ruku, ne bismo ni donijeli ovakvu odluku. U srijedu ili četvrtak će se glasati o povjerenju Oreškoviću, to je prvi korak, nakon toga slijedi posao mandatara i tu će se formirati nova hrvatska Vlada', rekao je Butković.

Poručio je da se Zdravko Marić sada mora aktivno uključiti u pregovore s potencijalnim partnerima te da će o tome izvijestiti hrvatsku javnost.

Butković nije želio iznijeti osobno mišljenje o Oreškoviću

Komentirajući izjave bivšega visokog dužnosnika HDZ-a Vladimira Šeksa da HDZ 'blefira' kad je riječ o većini u Saboru, Butković je rekao kako on dugo nije u vrhu stranke i nema dovoljno informacija o tome što se u njoj događa.

Na opasku da Orešković neće lako otići s dužnosti premijera, Butković je rekao kako je to 'njegov legitiman stav', ali on više nema potporu stranke koja ga je predložila na tu dužnost. 'To se pokazalo kao bezuspješni eksperiment', rekao je Butković, koji nije želio iznijeti svoje osobno mišljenje o Oreškoviću. 'Mi smo donijeli odluke i njemu će biti izglasovano nepovjerenje', zaključio je.

Čovjek je pokušao i odradili su se neki pozitivni pomaci, ali nije uspio u onome za što je imenovan - da uspješno vodi Vladu i započne proces reformi, ocijenio je. 'U tom smislu moramo priznati da smo zaključili da ovo nije rješenje i tražimo novog čovjeka', rekao je Butković.

Ministar Marić danas se 'oprostio' sa suradnicima

Zdravko Marić, inače, ranije danas je u Središnjem uredu Porezne uprave održao radni kolegij, na kojemu su bili i svi ministrovi pomoćnici, što je ukazalo da bi on mogao biti novi mandatar. Porezna uprava priopćila je da je Marić održao sastanak 's ciljem da motivira službenike da i dalje nastave s dobrim radom i zajedništvom, a sve u svrhu učinkovitog prikupljanja proračunskih sredstava.

Ministar je na početku naglasio da mu je iznimno drago što se iz svakodnevne suradnje i komunikacije užeg dijela Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave, područnih ureda, ispostava, sektora i službi može osjetiti jedinstvo, visok stupanj kolegijalnosti i profesionalnosti, što pozitivno utječe na učinkovitost u radu.

Istaknuo je da će skore promjene u poreznom sustavu i reorganizacija službe pozitivno utjecati na razvoj gospodarstva i poboljšanje poslovne klime u Republici Hrvatskoj te da na tim pitanjima Ministarstvo financija nastavlja raditi punom snagom.

Od svih nazočnih u njihovom radu zatražio je profesionalnost i odgovornost u komunikaciji s poreznim obveznicima, a posebno u nadzorima tijekom nadolazeće turističke sezone.

Tijekom kolegija ministar je naglasio da Porezna uprava mora u većoj mjeri biti servis građanima i poduzetnicima, da se u svome radu i postupanju mora rukovoditi načelima jednakosti i pravednosti te da postupanja poreznih službenika u primjeni poreznih propisa moraju biti jednoobrazna i transparentna, stoji u priopćenju Porezne uprave