DARKO MILINOVIĆ:

'Svi dosadašnji ministri moraju podnijeti ostavke'

10.06.2016 u 19:47

Bionic
Reading

Darko Milinović, član Predsjedništva HDZ-a, komentirao je nastojanja HDZ-a da osigura novu saborsku većinu i presloži Vladu. Ako predstavnici manjina u Saboru kao preduvjet za suradnju s Domoljubnom koalicijom budu tražili odlazak ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Milinović je u razgovoru za N1 kazao da, ako je na odmak i odstupanje pristao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ne vidi drugu osobu koja bi trebala biti zapreka za novu hrvatsku vladu

'Pregovarački procesi su u tijeku, ne treba ništa prejudicirati, jer se situacija mijenja iz sata u sat. Uvjeren sam da će naš tim koji pregovara uspjeti programski dogovoriti koaliciju, da se zna za što je tko odgovoran, a ne kao dosad, da su svi za sve odgovorni, odnosno nitko nizašto. Treba redefinirati odnose, a najvažnije da ne bude kako je bilo dosad', poručio je Milinović za N1

'Vrijeme veta, kad je netko nekome davao ultimatume, a to smo svi svjedoci u proteklih nekoliko mjeseci, gotovo je, a ta Vlada i nova Vlada nema šanse funkcionirati. Ovo je prva Vlada koja nema potporu nacionalnih manjina i to se ne smije dogoditi. Vrlo ću pažljivo poslušati program premijera i novoga mandatara. Mora izraziti jasan koalicijski potencijal i mora pridobiti i Čačića, i Dragu Prgometa i nacionalne manjine', kazao je Milinović.

Komentirao je i najavu objave odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Tomislava Karamarka, koje će se tim povodom oglasiti u srijedu.

'Ako bi odluka bila takva da je postojao sukob interesa, naravno da je to uteg i predsjedniku stranke i stranci. Ja sam uvjeren da nije bilo sukoba interesa. Bez obzira na to, predsjednik HDZ-a je naznačio mogućnost da se može povući iz buduće Vlade. I o tome imam stav koji ću izreći na tijelima stranke. Vidjet ćemo što će se događati nakon odluke u srijedu. Novi mandatar se treba riješiti svakog radikalizma, i onda Hrvatska može naprijed. Uvjeren sam da će naš pregovarački tim izvojevati pobjedu kroz ovakav program i odnos nove Vlade i prema nacionalnim manjinama i prema svima', kazao je Milinović.

Ako manjine budu tražile odlazak Hasanbegovića, Milinović je kazao da, ako je na odmak i odstupanje pristao i predsjednik HDZ-a, ne vidi drugu osobu koja bi trebala biti zapreka za novu hrvatsku vladu.

'Ono što bi bilo najbolje, i za što ću se ja zalagati, da novi mandatar može biti onaj koji će sastaviti svoju Vladu, a svi dosadašnji ministri se moraju povući i dati ostavke. U dogovoru s HDZ-om predstavi novu vladu, jedino tako, ako novi premijer bude imao svoju autonomiju, Hrvatska bi mogla imati svoju Vladu.