HDZ-OVI LJUDI

Ako Orešković odstupi, ovo su četiri favorita za nasljednika

09.06.2016 u 09:43

Bionic
Reading

Prihvati li premijer Tihomir Orešković ponudu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i odstupi sa svoje pozicije, a s njima i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, pitanje koje se nameće tko bi preuzeo premijersku poziciju. Ako pitate HDZ-ovce, stvar je jasna – netko iz njihove stranke. Tko bi taj mogao biti, već se spekulira nekoliko dana, a kao mogući nasljednici kapetana broda koji tone spominju se ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić, glavni tajnik HDZ-a Ivan Domagoj Milošević i ministar prometa, pomorstva i veza Oleg Butković

Ivan Domagoj Milošević najstariji je od sve četvorice. Rođen u Zagrebu 1970., u kojem je diplomirao na Medicinskom fakultetu, nakon čega je magistrirao poslovno upravljanje pri Poslovnoj školi Bled. U politiku je ušao u Vladi Jadranke Kosor kada je postao potpredsjednik za investicije. Do tada je bio u privatnom biznisu kao vlasnik Pastor grupe, tvrtke oko čije su se privatizacije lomila koplja.

U fokusu javnosti prvi put se našao nakon što je objavio imovinsku karticu 2011. u kojoj je prijavio 15 stanova, apartman na moru te niz udjela u različitim tvrtkama. I kad se činilo da je to sve, ispostavilo se da je Milošević zaboravio prijaviti 12 garaža pa je karticu morao nadopunjavati. Ponukan Miloševićevom imovinskom karticom bogatom nekretninama i poslovnim udjelima, Pero Kovačević, tadašnji drugi čovjek HSP-a dr. Ante Starčević, podnio je kaznenu prijavu DORH-u zbog nezakonitosti počinjenih u pretvorbi i privatizaciji Pastor grupe. Iste te godine Milošević je najavio da IT industrija iz Irske seli u Hrvatsku.

Ali velikim igračima bilo je draže irsko zelenilo nego jadransko plavetnilo i ostali su na otoku iako nitko nikad nije ni mislio da će doći. Godinu kasnije kandidirao se za predsjednika HDZ-a. Nogometnim rječnikom govoreći, doživio je debakl. Od pet kandidata dobio je najmanje glasova, svega 98, a pobjedu je odnio Karamarko. U posljednjem sazivu Sabora bio je zastupnik, a u stranci koordinator ekonomskih odbora. Početkom lipnja ove godine izabran je za glavnog tajnika stranke.

Zdravko Marić, ministar financija rođen je 1977. u Slavonskom Brodu, diplomirao, magistrirao i doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Godinama je radio u ministarstvu financija, a u mandatu ministra Ivana Šukera obnašao je dužnost državnog tajnika u ministarstvu financija. Po dolasku Kukuriku koalicije na vlast odbio je ponudu tadašnjeg ministra financija Slavka Linića da ostane na mjestu tajnika i otišao je Agrokor na mjesto izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Imovinska kartica ministra Marića privukla je dosta pozornosti obzirom da je u njoj, među ostalim, naveo da je vlasnik Rolex sata vrijednog 50 tisuća kuna.

Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije rođen je 1979. u Virovitici. Diplomirani je pravnik, u HDZ-u od 1997. Iskustvo rada u privatnom sektoru nema. Kao vježbenik u Uredu državne uprave u dolazio u lipnju 2003. Od listopada 2004. do ožujka 2008. radio je kao stručni suradnik za imovinsko-pravne odnose u Gradu Virovitici.

Župan Virovitičko-podravske županije postaje 2008., a na isto je mjesto izabran i 2009. na lokalnim izborima, na kojima su župani prvi put birani neposredno. Drugi je mandat na čelu županije osvojio 2013. Od 2013. do 2015. bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i jedan od najvećih protivnika njihova ukidanja. Po izboru glazbe prije bi se reklo da je SDP-ovac nego HDZ-ovac jer sluša Majke i Hladno pivo.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i veza rođen je 1979. u Rijeci. Diplomirani inženjer pomorskog prometa, a punih jedanaest godina bio je gradonačelnik Novog Vinodolskog . Iz vremena gradonačelnikovanja uz njegovo ime veže se i afera. Naime, 2010. mu se predbacivalo da je sadašnjoj predsjednici, s kojom je veliki prijatelj, platio raskošni obiteljski vikend u svojem gradu novcem iz gradskog proračuna.

Butković se tada pravdao da je račun od oko 8.000 kuna platio vlastitim, a ne proračunskim novcem. Na suđenju 2014., kad je Butkovića Uskok optužio za zloporabu položaja i ovlasti, sudac je zaključio kako nema dokaza te je Butkovićoslobođen optužbi. Nakon Karamarkove pobjede na unutarstranačkim izborima postao je član Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Županijskog odbora te predsjednik stranačkog Odbora za promet, pomorstvo i veze. Hobiji su mu nogomet, čitanje političke i filozofske literature.