PJESMOM DO PANTOVČAKA

Band aid za pomoć Ivi Josipoviću

12.11.2009 u 13:15

Bionic
Reading

U parku ispred zgrade Hrvatskog državnog arhiva Band aid Ive Josipovića, u kojem su se okupili brojni hrvatski glazbenici, od TBF-a i Damira Urbana do Shortyja i tamburaša, snimali su spot pjesme 'Gdje je nestao čovjek'

Na pitanje tportala zašto je baš izabrao ime Band aid, koje se inače uzima kada se pomaže gladnima u Africi ili kad zemlja vapi za pomoći kao nekad napadnuta Hrvatska, za okupljene glazbenike koji mu pomažu u predsjedničkoj kampanji, Ivo Josipović je odgovorio da je to bend pomoći njemu i njegovoj kampanji. On također ne smatra da je naklonost glazbenika zadobio kao jedan od autora ZAMP-a. 'To su moji kolege i suradnici na brojnim projektima', rekao je Josipović koji kaže da autora ZAMP-a ima oko dva milijuna, a on je jedan od njih. 'Pjesma 'Gdje je nestao čovjek' odabrana je jer svojim tekstom, svojim sadržajem bliska mojem predizbornom programu. Moj program se zove Nova pravednost, a ovdje se govori o pravednosti, sreći i onome što treba napraviti da društvo bude bolje. Goran Bare, autor pjesme, sretan je što su izabrali njegovu pjesmu za promociju u kampanji.

No među okupljenim glazbenicima posebno se ističe ime popularnih TBF-ovaca koji su često isticali svoju političku neutralnost i gnušanje prema političarima. Mladen Badovinac kaže da je to bila istina sve dok se Ivo Josipović nije pojavio, jer njega smatraju najboljim kandidatom za predsjednika Hrvatske. 'A uostalom, ne želimo da nitko od drugih kandidata bude predsjednik', kaže Badovinac. Na njega se nadovezao njegov kolega Saša Antić koji za Josipovića ima same riječi hvale. 'On je pošten i pametan čovjek koji će predstavljati građanski autoritet u smislu da se u ovoj zemlji neće simpatizirati i kultivirati nepoštivanje zakona', smatra Antić dodavši da ne želi berluskonizaciju Hrvatske. Na pitanje je li ih ZAMP povezao s Ivom Josipovićem duo odgovara: 'On je muzičar prije svega. Svira je biciklu. Ja kad sam to čuo, to me kupilo najviše.' I Marijan Ban kaže da ga je ZAMP povezao s Ivom Josipovićem kao i ostale okupljene glazbenike. 'Baš zbog toga znam njegove kvalitete, da je stručan, izvrstan pravnik i pravi gospodin', smatra Ban. 

Inače, samo snimanje prošlo je u veseloj atmosferi u kojoj je redatelj spota pokušao utjerati red među novinarima i glazbenicima koje nikako nije mogao postaviti u zbor, jer je stalno netko davao neku izjavu svirao ili pjevao za medije. Kada ih je konačno poredao, sami izvođači nisu pokazivali previše volje za sudjelovanjem tjerajući jadnog redatelja, koji je pokušao animirati pospanu i promrzlu ekipu, u očaj.

Situaciju je zorno ilustrirao Marijan Ban riječima: 'Ivo Josipović jedini je koji može ovoliki broj glazbenika i u ovo vrijeme (podne op. a) okupiti na jednom mjestu. To je gotovo nemoguća misija. Kad je to uspio, onda će i državom moći upravljati bez problema.' Jedno je sigurno, glazbenici smatraju Ivu Josipovića jednim od njih, je li to zbog njegove uloge u uvođenju ZAMP-a ili samo zbog općih ljudskih kvaliteta, ostavljamo drugima za prosude.