'OTVORENO' O KRIZI VLADE

Šeks: Karamarko možda i sruši Oreškovića, ali neće na čelo Vlade

07.06.2016 u 07:24

Bionic
Reading

Koji su sve mogući scenariji za rasplet krize vlasti, bila je tema emisije 'Otvoreno' Domagoja Novokmeta. Gostovali su: Krešo Beljak (HSS), Vladimir Šeks (HDZ), Goran Beus Richembergh (HNS), Milorad Pupovac (SDSS).

Vladimir Šeks potvrdio je informaciju da će Domoljubna koalicija tražiti opoziv premijera Oreškovića. HDZ se na taj način upustio u jednu vrlo opasnu avanturu, rekao bih kobnu avanturu za HDZ, jer niti će uspjeti u nekom preslagivanju, ako i bude srušen premijer Orešković, što je moguće, ali Karamarko neće uspjeti prikupiti dovoljan broj zastupnika koji bi njega iznjedrili kao mandatara, rekao je. Smatra da će sve to rezultirati prijevremenim parlamentarnim izborima.

Naveo je nekoliko razloga zašto bi Karamarko trebao odstupiti s mjesta potpredsjednika Vlade, a to su: njegov nizak rejting, Europska unija već drži da je Vlada pala, neodobrena kupnja obveznica, izvještavanje svjetskih medija o Karamarku kao teretu za Vladu, ugroženi dotok financijskih sredstava iz europskih fondova, 77 zastupnika je izjavilo da će glasovati za njegov opoziv, osjetni rast SDP-a.

Može se dogoditi da će se skupiti 76 zastupnika koji će srušiti premijera, ali to ne znači da će isti ti zastupnici dati potporu Karamarku da dobije status mandatara, rekao je Šeks.

Goran Beus Richembergh pojasnio je što će se događati ako HDZ sakupi potpise za izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću. Tako predan zahtjev za iskazivanje nepovjerenja dolazi na dnevni red bez rasprave. Ako bi se predao danas, ta točka je na dnevnom redu već u srijedu. Onda počinju teći određeni rokovi. Prvi rok od 7 dana je vrijeme u kojem Sabor ne može o tome raspravljati, a drugi rok od 8 dana ima Vlada da se o tom zahtjevu očituje. Ovi rokovi poklapaju se s rokom za izglasavanje nepovjerenja Tomislavu Karamarku. To će biti utrka s vremenom, u kojoj će se na sve načine ova točka o nepovjerenju premijeru Oreškoviću pokušati staviti prije na dnevni red, smatra. Gospodin Karamarko nije jedini uteg ove Vlade. Ova Vlada je osramotila Hrvatsku na čitavom nizu polja, rekao je.

Rekao je i kako HNS neće sudjelovati u eventualnim preslagivanjima te da je spreman za nove izbore.

Krešo Beljak rekao je da je HSS duboko zabrinut jer zaostaju reforme. Ne radi se ništa, osim što se prodao Končar. Smatra da su novi izbori jedino rješenje ove krize. Na pitanje o tome je li HSS i dalje član Domoljubne koalicije, odgovorio je: HSS je raskinuo sve sporazume koje je imao s bilo kojim strankama. Dodao je da je HSS jednoglasan i da će podržati svaku opciju koja će napokon krenuti s poslom. Na nove izbore će ići samostalno, ali su u HSS-u spremni i na dogovore s onima koji će Hrvatskoj ponuditi svjetlo na kraju tunela.

Ova Vlada ne može opstati. Postoje dvije grupacije koje govore dva različita jezika i premijer koji ne govori nijedan od tih jezika. To se mora završiti, premijer nije ni prevodilac ni posrednik, rekao je Milorad Pupovac. SDDS će zato dati svoj doprinos da se prekine agonija s ovom Vladom, nadodao je. Izbori su nad glavom ove Vlade kao mač od samog početka. Smatra da manjinska Vlada nije riješenje te da je nemoguće spasiti nešto što se spasiti ne da.

Šeks je rekao da je pitanje što bi donijeli novi izbori, ali da je vrlo vjerojatno da bi donijeli uspon SDP-a. Smatra da je slijed, kojim sada ide vodstvo HDZ-a, put u tešku havariju HDZ-a na prijevremenim parlamentarnim izborima. Ako dođe do opoziva premijera Oreškovića, za mjesec dana više se neće znati da je ikada politički postojao, rekao je. Oni koji budu gubitnici parlamentarnih izbora također će završiti u političkoj arheologiji. Smatra da se HDZ neće raspasti.

Emisiju pogledajte u cijelosti ovdje.