SPORAZUM JE NEDOREČEN

Ibler, Kačić i Šimac o graničnom sporu sa Slovenijom

12.11.2009 u 08:30

Bionic
Reading

Stručnjak za međunarodno pravo Neven Šimac izjavio je večeras kako je savjetodavni referendum koji kani raspisati slovenska vlada 'nova jaka činjenica pred arbitražom' koju nameće slovenska strana u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Šimac je rekao kako će eventualna arbitraža o tome voditi računa te da Hrvatska tome 'mora učiniti jednu protutežu'. Šimac je objasnio nakane koje su dovele do izjave Komisije 'Justitia et pax' Hrvatske biskupske konferencije, napomenuvši kad se u osnovi ugrožava pravo, prijeti opasnost da bude ugrožen mir. Napomenuo je kako je Hrvatska još mjesec dana članica Vijeća sigurnosti te da bi bilo dobro da iskoristi svoju poziciju te iznese granični problem pred to tijelo.

Nekadašnji voditelj hrvatske Državne komisije za granice Hrvoje Kačić smatra sporazum o arbitraži nedorečenim budući da stranke moraju zajednički definirati o kojim se spornim točkama u rješavanju graničnog pitanja radi. 'Najveći nedostatak sporazuma je što nije indentificarano što su sporna pitanja', rekao je.

Kačić, osim toga, upozorava kako je članak 5. sporazuma o arbitraži koji govori o mjerodavnom datumu apsurdan - da nijednom dokumentu ni postupku poduzetu jednostrano od bilo koje strane nakon 25. lipnja 1991. ne će biti pridan pravni značaj. Po tome, kako je objasnio, na spor se ne bi odnosila ni Konvencija o pravu mora UN iz 1982., koju su poslije navedena nadnevka dvije strane ratificirale. 'Zabrinjavajuće je kako to do sada nitko nije uočio niti spomenuo', smatra Kačić.

Akademik Vladimir Ibler govoreći o povijesti hrvatsko-slovenskog graničnog spora, istaknuo je kako svatko tko o tom problemu hoće govoriti mora poznavati hrvatski Ustav, Konvenciju o pravu mora UN-a, slovenski Memorandum o Piranskom zaljevu te note koje su se izmjenjivale.

'Tko ne poznaje slovenski Memorandum od 7. travnja 1993. ne može o tim stvarima govoriti', izjavio je, pojasnivši kako tim dokumentom Slovenci traže suverenost nad cijelim Piranskim zaljevom te 'izlaz' na otvoreno more. Po Iblerovoj ocjeni to je'suludo' s jedne, a s druge strane 'bezobrazno'. Ibler se posebno osvrnuo na tzv. Račan-Drnovšekov sporazum, zatim na dogovor Janša-Sanader na Bledu 2007., koji možemo dokazavati da obvezuje. Glede arbitraže, Ibler je rekao kako 'vrhovi' ne znaju što je arbitraža. Što će biti nakon stockholmskog dokumenta, Ibler nije htio komentirati, rekavši kako ne želi biti prorok.