Hrvatska POKAJNIK KUTLE

'Griješio sam jer sam bio mlad i nezreo!'

Kutle u ekskluzivnom intervjuu za Poslovni dnevnik, nakon što su ga prozvali da samo on šuti o aferi Podravka (Fima), demantira nagađanja da stoji u pozadini prijetnji i fizičkih napada na neke poznate gospodarstvenike, ali i dalje izbjegava jasno odgovoriti na pitanja o povezanosti s Fima grupom. Najavljuje da će o svemu ispričati više čim dovrši vlastitu knjigu

U jeku afere Podravka, dok dio javnosti nakon uhićenja vodećih ljudi Podravke, Fima grupe i splitskog SMS-a očekuje i uhićenje pojedinih političara, poznati revizor Tomislav Dragun, ali i izvori bliski Uskoku i Državnom odvjetništvu, u priču su upleli i jednog od najpoznatijih i najozloglašenijih hrvatskih poduzetnika Miroslava Kutlu.

On u ekskluzivnom intervjuu Poslovnom dnevniku, koji prenosi Večernji list, nakon što su ga prozvali da samo on šuti o cijeloj aferi, demantira nagađanja da stoji u pozadini prijetnji i fizičkih napada na neke poznate gospodarstvenike, ali i dalje izbjegava jasno odgovoriti na pitanja o povezanosti s Fima grupom. Najavljuje da će o svemu ispričati više čim dovrši vlastitu knjigu.

Nedavno vas je kao pravog vlasnika Fima grupe, a time i suvlasnika 10,6 posto dionica Podravke, prozvao Vaš bivši revizor Tomislav Dragun.

'Zadnja suradnja mene i tvrtki iz vlasničkog sustava Globus grupe d. d. s Tomislavom Dragunom bila je prije više od 10–11 godina. Dragun je bio stručna i kvalificirana osoba i žao mi je zbog njegovih problema sa zdravljem i što se njegovo zdravstveno stanje zloupotrebljava u prepucavanjima.'

Imate li ikakve, izravne ili neizravne, vlasničke veze s Fima grupom, odnosno njihovim tvrtkama kćerima koje su povezane s Varteksom i Podravkom?

'Još 1998. istupio sam iz većinskog vlasničkog paketa Globus grupe d. d., a sva upravljačka prava preuzela je grupa američkih menadžera na čelu s Brianom Berryjem. Stoga mi nisu poznata kasnija događanja i poslovni odnosi.'

U posljednje vrijeme Vas se povezuje i s Kamenskim i Orion grupom – tvrtkama kojima upravljaju Vaši bivši suradnici iz doba Globus grupe. Jeste li (su)vlasnik tih tvrtki? Čime se uopće trenutačno bavite, koje su tvrtke još uvijek u vašem vlasništvu?

'Globus grupa d. d. imala je više od 10.000 zaposlenih, a kao jedan od najvećih pravnih subjekata u Hrvatskoj, bila je povezana s bar još toliko poslovnih partnera. Stoga ju je moguće povezati gotovo bilo s kim. Kao što vam je poznato, protiv mene se vodi više sudskih procesa, te sam u posljednje vrijeme svu svoju energiju upravio u tom smjeru.

Ipak, kako sam tada, kao mlad čovjek, upravljao tim golemim mastodontom i pritom činio taktičke pogreške koje danas, kao zreo čovjek, gotovo sigurno ne bih, odlučio sam ponovno pregledati sve dokumente koje imam i angažirati ekspertni tim s kojim ću zajedno utvrditi što se dogodilo s Globus grupom i preostalim vlasničkim udjelima i pravima.
Tako da ću sada nešto svoga vremena posvetiti i tome. Inače, s obzirom na bogato iskustvo i ponešto znanja, povremeno pružam konzultantske usluge raznim poslovnim subjektima.'

U zadnje vrijeme se ozbiljno govori da od nekadašnjih poslovnih partnera tražite povrat svojih ulaganja (kao tihog ili tajnog partnera) s uvećanim kamatama, pa se spominju, primjerice, i EPH, Fima grupa Milana Horvata... Što je od svega istina i koliko novca ste već dobili, a koliko Vam još duguju?

'Ne mogu komentirati sve priče koje kruže, ali ću rado prokomentirati svaki konkretni dokument koji mi se predoči.'

Vaše je prezime u dijelu javnosti postalo de facto sinonim za nešto nečasno i kriminalno. Kako u tom kontekstu komentirate optužbe da ste povezani i s prijetnjama i napadima na poznate osobe (Galinec) te uvođenje Vašeg imena u slučaj Podravka?

'Nemam veze s tim i mislim da je nečasno povezivati me s napadima na ikoga jer nisam nasilan. Kad imate dežurnog Pedra, što sam ja posljednjih godina, najlakše je njemu pripisati krivnju za sve slučajeve koji nisu uspješno riješeni.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još