POSAO U UKRAJINI

U remontirane migove ugrađeni motori nepoznatog porijekla?

01.06.2016 u 21:22

Bionic
Reading

Prema saznanjima USKOK-a koji provodi istragu nabave i remonta MiG-ova, serijski brojevi na motorima nedavno remontiranih zrakoplova ne odgovaraju onima koji su navedeni u dokumentaciji koju je ukrajinski zavod predao našem Ministarstvu obrane, piše Jutarnji list

Kako piše Jutarnji list, dva motora koja se nalaze u MiG-ovima 21 koje je Hrvatska kupila u Ukrajini nepoznatog su porijekla.

Kako bi se rasvijetlilo porijeklo zrakoplova, USKOK se preko međunarodne pomoći obratio bugarskim vlastima koje su potvrdile da je riječ o trupovima aviona koje je koristila bugarska vojska do 1998., nakon čega su zmajevi i motori aviona prodani su ukrajinskom zavodu Ukrspecexport koji ih je kupio radi dijelova.


Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg, najvjerojatnije je riječ o zmajevima zrakoplova koje je Bugarska službeno prijavila NATO savezu da ih je uništila, pa  postavljaju pitanje kako su oni prodani u Ukrajinu.

Prema podacima koje ima USKOK, u prodaji je posredovala jedna bugarska tvrtka, no bugarske vlasti nemaju nikakve podatke o toj tvrtki. Navodno nema nikakvog pisanog traga o njoj.

Dosad je, tvrdi Jutarnji list, utvrđeno da su u barem dva aviona ugrađeni motori čije porijeklo nije poznato, kao što nisu poznati njihovi resursi, godina proizvodnje te koliko su imali sati naleta.

Na pitanje tportala Ministarstvu obrane o navodima Jutarnjeg lista do zaključenja teksta nije stigao odgovor.