SVI NA PROSVJED

'Hrvatska može bolje' postigla nemoguće - ujedinila poslodavce, sindikate i udruge

31.05.2016 u 11:15

  • +17

Prosvjedi Hrvatska može bolje

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: hrvatskamozebolje.org

Bionic
Reading

Zaustavljanje Cjelovite kurikularne reforme po prvi put u Hrvatskoj je ujedinilo poslodavce, sindikate i udruge. Jedinstvena ocjena izrečena na zajedničkoj konferenciji za novinare organizatora prosvjeda 'Hrvatska može bolje' i Hrvatske udruge poslodavaca je da se reforma obrazovanja mora odmah nastaviti i da bez nje ova zemlja ostaje bez budućnosti

Iako HUP neće sudjelovati na sutrašnjem prosvjedu, poslodavci su podržali zahtjeve sindikata i nevladinih udruga da se odmah nastavi reforma obrazovanja. Bernard Jakelić iz Udruge poslodavaca je naglasio kako je reforma obrazovanja 'reforma svih reformi'.

'Misleći ljudi u ovoj zemlji smatraju kako je reforma obrazovanja temelj razvoja. Ako sad stanemo, naša je budućnost ugrožena, konkurencija će nas uništiti. Svi znamo da je naše obrazovanje neusklađeno s potrebama tržišta rada, a reforma jedina to može promijeniti. Smatramo kako bi bilo vrlo nepromišljeno zaustaviti Cjelovitu kurikularnu reformu ili sve vratiti na početak', naglasio je Jakelić u ime HUP-a.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je kako okupljanje socijalnih partnera oko reforme obrazovanja najbolje pokazuje da je znanje prioritet ovog društva. Budući da izostaje podrška politike, trenutak je da se građani izbore za reformu obrazovnog sustava jer su njime nezadovoljni svi – od djece i roditelja, preko učitelja, do sindikata i poslodavaca. Ana Miličević Pezelj iz SSSH naglašava da prolaze samo reforme koje gule građane, ali da je samo obrazovna ona kojom ćemo postići to da ne budemo jeftina radna snaga.

Martina Horvat
iz GOOD inicijative istaknula je kako je obrazovanje prvi put prepoznato među građanima kao najvažnija nacionalna tema i kako je ovo trenutak da građani jasno o tome iskažu svoj stav na mirnim prosvjedima koji će se održati u Zagrebu i još desetak hrvatskih i pet svjetskih gradova. Vilim Ribić, predsjednik Sindikata znanosti, dodao je kako cijela Hrvatska, osim političara i manjinskih interesnih skupina, želi promjenu.

Organizatori su građane pozvali na prosvjed i očekuju velik odaziv. Na centralnom skupu u Zagrebu atmosferu će podgrijavati veliki mješoviti studentski zbor i grupa Hladno pivo. Članovi stranaka pozvani su da ne ističu svoja obilježja, a ukoliko se ogluše na taj poziv, redari će se pobrinuti da stranačka obilježja budu uklonjena.

Organizatori ne znaju hoće li se prosvjedu pridružiti i članovi ekspertne skupine na čelu s Borisom Jokićem

Više o prosvjedu doznajte ovdje