OTVORENO NA HRT-U

Tolušić odjednom pomirljiv: Most nije kamenčić u cipeli HDZ-a

31.05.2016 u 07:43

Bionic
Reading

Može li Vlada nastaviti bez Bože Petrova, kao što kaže Tomislav Karamarko? Je li Most i dalje jedinstven u traženju opoziva prvog potpredsjednika Vlade? Kakav će biti rezultat ovih sukoba te hoće li Vlada izdržati ili nas čekaju novi izbori? U emisiji urednika Domagoja Novokmeta gostovali su Tomislav Tolušić (HDZ), Miroslav Šimić (Most), Anka Mrak Taritaš (HNS) i Jaroslav Pecnik (Hrvatski laburisti)

Miroslav Šimić rekao je kako ne zna ništa o tome da postoji mogućnost da iz Vlade odstupe i Petrov i Karamarko, kako piše na današnjim naslovnicama novina.

'Jasno smo rekli da Vlada ne može ovisiti o jednom čovjeku, bio to Tomislav Karamarko, bio to Božo Petrov. Koliko ja znam gospodina Petrova, da ima nekakav politički teret na njemu, on bi sutra istupio iz Vlade', rekao je Miroslav Šimić.

'Most podržava ovu Vladu, ali nije spreman podržati osobu koja ima takav politički teret', pojasnio je Šimić. 

Smatra da Vlada u posljednja dva mjeseca dobro radi i ide u dobrom smjeru. Rekao je da se u Mostu nadaju da će doći do promjena stava kolega iz HDZ-a.
 
Tomislav Tolušić također je rekao da odstupanje i Petrova i Karamarka nije opcija.

Dodao je da je Tomislav Karamarko izbor HDZ-a i čovjek koji vodi stranku te ne vidi razlog da istupi iz Vlade. Rekao je i kako je moguće više scenarija.

'Mogući su i novi izbori, moguće je da dođemo svi pameti i nastavimo raditi normalnim tempom, može biti da se Vlada presloži, da možda Most ode sa SDP-om. Ima tu sto varijanti', smatra Tolušić. Nadodao je kako misli da je Vlada počela raditi dobar posao, a smatra da je potez Mosta bio brzoplet. Rekao je kako je odgovornost za Inu u resoru gospodarstva, 'prema tome, prejudiciramo nešto, realno se stvorila afera i netko je na tu priču nasjeo', kaže Tolušić.

Ako se izglasa nepovjerenje Tomislavu Karamarku, slijede novi izbori, rekao je.

'Nitko od nas za ovim stolom nije vidio papire o kojima govorimo - ja nisam vidio, nije ni gospođa Taritaš, ni gospodin Pecnik, niste ni vi, ali svi znamo da je Karamarko kriv, da je HDZ ne znam što. To su teze na koje HDZ definitivno neće pristati', dodao je Tolušić.

On ne smatra da je Most 'kamenčić u cipeli', ali HDZ ne želi da mu netko postavlja ultimatume. Rekao je i da se HDZ novih izbora apsolutno ne boji. Smatra kako se HDZ i Most moraju dogovoriti i nastaviti raditi svoj posao ili se moraju razići.

Jaroslav Pecnik se nadovezao i rekao da je ključno to što je Ana Karamarko, supruga Tomislava Karamarka, priznala da je surađivala s lobistom MOL-a, a Karamarko o tome nikoga nije izvijestio.

Anka Mrak Taritaš smatra da je Karamarko trebao izaći pred javnost u onom trenutku kada je izbila afera jer bi tada priča, kaže, barem djelomično završila.

Rekla je da će devet saborskih zastupnika HNS-a biti apsolutno protiv toga da Karamarko ostane u Vladi ukoliko bude glasovanja o nepovjerenju. Objasnila je kako je cijela ova situacija s Petrovom i Karamarkom podsjeća na svađu jednoga para koji se prije dvije godine posvađao i bacao stvari kroz prozor, a zbog kojih je bio obustavljen tramvajski promet.
 
Laburisti će također glasovati za smjenu Karamarka, rekao je Jaroslav Pecnik. 'Kako ćemo imati ekonomsku stabilnost ako nemamo političku stabilnost?', pita se Pecnik. Smatra da će, ukoliko dođe do novih izbora, najveći gubitnik biti HDZ te da će profitirati SDP. Preslagivanje u Vladi, kaže, bilo bi loša poruka javnosti.

Mrak Taritaš također nije za preslagivanje te je rekla kako HNS u tome neće sudjelovati.  

Gosti su se dotaknuli i izbora ustavnih sudaca. Šimić je rekao da je vrlo važno izabrati ustavne suce te da će Most podržati kandidate koji iza sebe prije svega imaju stručnost. Mrak Taritaš očekuje da će se glasovati o ustavnim sucima u prvoj polovici lipnja.