ENERGIJA, ENERGETIKA, INA - MOL

Što je Panenić poručio Karamarku, Horvatu, Kovaču i Kuščeviću?

30.05.2016 u 20:26

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i član Mosta Tomislav Panenić izjavio je u ponedjeljak kako je Most jedinstven i homogen te da će svi Mostovi ministri, donese li se takva odluka, istupiti iz Vlade, a da će Mostovi saborski zastupnici biti za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka

Upitan kako će Most nezavisnih lista postupiti ne bude li u Saboru izglasano nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, Panenić je odgovorio da će Nacionalno vijeće Mosta donijeti primjerenu odluku.

'Ali, sačekajmo da završi cijela procedura', rekao je Panenić u izjavi nakon novinskog brifinga u Ministarstvu gospodarstva.

Na pitanje hoće li Most nastupiti jedinstveno, odgovorio je da je Most jedinstven i homogen i da će tako i postupiti.

Ako Nacionalno vijeće Mosta donese odluku o napuštanju Vlade, svi će Mostovi ministri iz nje istupiti, rekao je Panenić.

Na pitanje očekuje li Karamarkov odlazak iz Vlade, odgovorio je: 'Mi smo za to glasali', ustvrdivšu da će tako u Hrvatskom saboru glasati i Mostovi saborski zastupnici.

Tu se, kaže, ne radi o lojalnosti Mostu nezavisnih lista ili Boži Petrovu, nego ideji s kojom je Most stupio na nacionalnu političku scenu, a to je da pojedinac ili stranački interes ne može biti iznad nacionalnog.

Novinare je zanimao i njegovo mišljenje može li država normalno funkcionirati u ovakvoj situaciji, a Panenić je rekao da kao ministar gospodarstva daje sve od sebe u razvoju gospodarstva i provedbi reformi, dodavši kako ga radiju najave o rastu BDP-a.

'Gospodarstvo ne može biti pod utjecajem politike i moramo učiniti sve da pomognemo njegovu razvoju. Raduju me najave oko rasta BDP-a, znači da smo na dobrom putu i da možemo u okviru ove Vlade donositi kvalitetne odluke koje će doprinositi razvoju gospodarstva', rekao je.

Kazao je i kako trenutačnu krizu smatra privremenom, da će 'rezultirati određenim efektom i daje u zadatak da budu još čvršći i odlučniji u provedbni reformi'.

Komentirajući ocjene sa Sabora HDZ-a kako Most zapravo surađuje s SDP-om, odgovorio je da je vrlo nekonzistentno 'mostovce' s jedne strane nazivati prijateljima, a s druge tvrditi da s nekim šuruju.

Nastaviti arbitražu

U vezi s prijeporima i procjenama oko nastavka arbitraže koju je Hrvatska pokrenula u sporu s Molom oko upravljanja Inom, Panenić je rekao da arbitražu treba nastaviti, jer, rekao je, ako se odustane to znači povratak na ugovor iz 2009. godine kojim je Hrvatska vrlo oštećena i kojim su onemogućene investicije u rafinerije, širenje Inine prodaje i nova istraživanja.

Upitan želi li što poručiti Karamarku koji kao problem za nastavak arbitraže navodi odvjetničke troškove, odgovorio je da se ti troškovi mjere u milijunima i znatno su manji od štete od eventualnog odustajanja od arbitraže, koja se mjeri milijardama kuna.

Odustanemo li, vraćamo se u poziciju da smo preuzimanjem plinskog poslovanja oštećeni za više milijardi kuna, kaže Panenić.

Ne isključuje nastavak pregovora s Molom i ne smatra da ih arbitraža ometa, no ističe da je u oba procesa hrvatska pregovaračka pozicija vraćanja na stanje prije 2009. godine, od kad je upravljanje Inom predano Molu.

U vezi s izjavom ministra gospodarstva i obrta Darka Horvata da HDZ nije za arbitražu, kazao je kako Horvat nije zadužen za energetiku, a u vezi s nedavnim izjava ministra vanjskih poslova Mire Kovača prema kojima prijepor oko Ine treba riješiti na razini vlada, odgovorio je da nije dobro preskakati uprave i nadzorne odbore kompanija o kojima se razgovara.

Panenić je rekao da brojne tvrtke ne mogu čekati eventualne nove izbore kako bi se u njima pokrenuli nužno procesi, kakve su, primjerice, Imunološki zavod i Petrokemija.

Plinske elektrane trenutno nisu isplative

Osvrćući se na najave da će energent za novi blok Termoelektrane u Plominu biti plin, Panenić je rekao kako to nije bilo predviđeno i da je odluku koja to omogućuje, bez konzultacija s njim donio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević. Dodao je da plinske elektrane trenutno nisu isplative.

Što se tiče LNG terminala na Krku, kazao je da je trenutno u fokusu plutajući terminal i da on ne može biti ugrožen s obzirom na probleme oko zemljišta.

Izvijestio je i da bi povjerenstvo za razvodnike topline tijekom lipnja trebalo imati studiju Instituta Hrvoje Požar, koja će mu omogućiti donošenje kvalitetnih odluka.