PROBLEM JE DOKAZATI

Za kupovinu glasova u Saboru do osam godina zatvora, ali...

31.05.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Sezona lova na glasove saborskih zastupnika otvorena je početkom procedure za opoziv potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka: Kao što je neposredno nakon izbora SDP panično zbrajao ruke u potrazi za većinom, tako ih HDZ sada traži kako bi spasio položaj svoga predsjednika. U iduća dva tjedna bit će jasno je li najveća vladajuća stranka ipak uspjela preživjeti napad koalicijskog partnera, odnosno je li dovoljan broj narodnih zastupnika - od pet do deset - ipak prepoznao svu Karamarkovu genijalnost i općenito 'važnost trenutka'

U hrvatskoj politici ovaj stadij najčešće se naziva 'vađenjem', 'pecanjem' ili sličnim eufemizmima, a prevedeno na razumljiv rječnik označava kupovanje glasova u kojemu definitivno nema nevinih. Na lokalnim razinama pretrčavanje raznih vijećnika i skupštinara na stranu većine obrazlaže se željom za 'nastavkom dobrih projekata' i slično dok se na onim vidljivijim pozornicama objašnjenje nalazi u sličnosti programskih koncepata, provođenju reformi, osiguranju stabilnosti ili kompatibilnosti ideja.

Bivši SDP-ov ministar Gordan Maras javno je upozorio da je u idućim tjednim 'HDZ spreman na sve' - od trgovine sa zastupnicima koji nemaju šanse na narednim izborima, preko nuđenja tvrtki, do raznih obećanja manjincima - samo kako bi ostao na vlasti. Maras je i pozvao USKOK da provjeri navode po kojima se sprema ozbiljna politička korupcija.

Za koju je, činjenice govore, u Hrvatskoj dosad osuđen jedan jedini čovjek, i to upravo SDP-ov bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. On je tajno snimljen kako s HDZ-ovom vijećnicom dogovara uvjete za prelazak na njegovu stranu i osiguravanje većine, a zahvaljujući dubioznoj odluci Vrhovnog suda - koji je suprotno dotadašnjoj praksi ipak prihvatio nezakonite snimke - zaradio je osam mjeseci zatvora.

Dok, s druge strane, politička trgovina u Hrvatskoj cvjeta i prije i poslije njegovog slučaja, s golemim indicijama i sumnjama - ali s malo konkretnih dokaza i apsolutno nikakvim pravosudnim epilogom. Samo posljednjih mjeseci javnost se zabavljala slučajem bivše Mostove zastupnice Gordane Rusak koja je za prelazak u druge klubove tražila deset tisuća kuna mjesečno 'za svoje znanstvene projekte' te još i zaposlenje svoje bliske suradnice 'na neto plaću od najmanje deset tisuća kuna'.

No nakon kaznene prijave USKOK je zaključio da to ne predstavlja ni mito ni trgovinu utjecajem.


'Vrbovanje ljudi u politici je normalna stvar koja se odvija već dvije-tri tisuće godina i formalno tu nema kaznenih djela', smatra ugledni zagrebački odvjetnik Veljko Miljević. Dakako, on ne smatra da ovakvo ponašanje ne bi trebalo sankcionirati, već tek konstatira da su na ovom području, kao i mnogim drugima, prisutne goleme zjapeće rupe u zakonima.

'Narodskim rječnikom: kako bi se dokazala trgovina glasovima, nekome je potrebno dokazati davanje ili uzimanje mita, odnosno novca ili neke druge koristi. To je gotovo nemoguće', kaže Miljević za tportal. On smatra da je i slučaj Željka Sabe, premda pravomoćno zaključen, još uvijek vrlo nategnut zbog odluke Vrhovnog suda o prihvaćanju nezakonitih snimki, ali i činjenice da je tadašnji vukovarski gradonačelnik na njima praktički navođen da ponudi mito.

U Kaznenom zakonu Republike Hrvatske cijela jedna glava posvećena je kaznenim djelima protiv biračkog prava, a jedan članak izravno se bavi podmićivanjem zastupnika. U njemu jasno stoji da će se zatvorom u trajanju od jedne do osam godina kazniti europarlamentarac, saborski zastupnik ili lokalni vijećnik koji zahtijeva, dobije obećanje ili primi mito kako bi glasovao na određen način, a jednaka kazna prijeti i svakoj osobi na drugoj strani te pogodbe.

'U ovoj osjetljivoj situaciji važno je da se nitko ni ne pokuša upustiti u kaznena djela. Vjerojatno će biti pritisaka, ali apeliramo na sve stranke da se ne upuštaju u ucjene, zastrašivanje i nuđenje mita zastupnicima', kaže koordinator GONG-a Dragan Zelić

'Svatko ima pravo i dužnost slobodno odlučiti kako i za koga glasati, a mi ohrabrujemo sve zastupnike da javno progovore ukoliko osjete da se na njih vrši pritisak ili da ih se pokušava 'kupiti'. Bez obzira na formalni oblik kaznenog djela, u zemlji koja se naziva demokratskom takve stvari ne smiju se događati', nastavlja Zelić.

Realnost je najčešće nešto drugačija pa se pretrčavanje iz jednog u drugi tabor obično poprati vezanom trgovinom u kojoj ulogu imaju i direktorska mjesta u javnim tvrtkama, pozicijama na izbornim listama, uslugama na lokalnoj razini ili čudesnim prosperiranjem točno određenih kadrova na formalno otvorenim javnim natječajima. Doduše, idućih tjedana tenzije će biti pojačane, pa će i oprez biti veći, a prostor za manevriranje dosta sužen.