ODGOĐENA SJEDNICA

Izbor ustavnih sudaca opet paraliziran

30.05.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Odgođena je sjednica saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav na kojoj bi se trebalo utvrditi 10 kandidata za ustavne suce o kojima će potom Sabor prvi put javno glasovati, potvrdio je novinarima u Saboru SDP-ov Peđa Grbin

'Neki članovi tražili su dodatno vrijeme za konzultacije, pa ćemo pričekati na koji način će se postići dogovor. Nadam se da ćemo biti obaviješteni o novom terminu', poručio je Grbin uoči svečane sjednice Sabora.

Sjednica Odbora za Ustav trebala je biti održana sutra, a na njoj je trebala biti utvrđena lista od 10 kandidata.

Sjednica odbora će se, kazao je nakon svečane sjednice Sabora predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak, održati u srijedu.

'Nakon današnjih konzultacija članova Odbora za Ustav dogovoreno je da se provedu još dodatne konzultacije unutar klubova zastupnika pojedinih stranaka. Ne mogu vam govoriti tko je tražio odgodu, riječ je o tome da s obzirom na važnost, na broj osoba, naprosto treba dogovoriti unutar klubova, treba dogovoriti najmanje 101 glas. Mora postojati iznimno visok stupanj sigurnosti da će se ta dvotrećinska većina ostvariti i s obzirom na određena imena kandidata o kojima je bilo govora,, naravno da treba ispitati postoji li apsolutno suglasje svih relevantnih stranaka da pojedini kandidati dobiju takvu suglasnost većine', rekao je Podolnjak.

Upitan postoji li mogućnost da se izabere manje od 10 sudaca, Podolnjak je kazao: 'Teško je govoriti o hipotetičnim rješenjima, ali nije isključeno ni to da se izabere možda manje od 10 sudaca, ali unaprijed vam o tome ne mogu govoriti jer u ovom trenutku ne postoji 10 kandidata za koje bismo znali da će biti izabrani. Upravo zato, kao što vidite, i vode se dodatne konzultacije. Broj će biti poznat na glasovanju kad bude sjednica odbora u srijedu.'

Da je zatražena odgoda, potvrdio je i HDZ-ov Dražen Bošnjaković. 'Mi si moramo dati odgovor na još neka pitanja unutar kluba i koalicije i vjerujem da ćemo do kraja kluba sve to skupa riješiti', rekao je Bošnjaković.

Nije želio otkriti koja su to sporna pitanja. 'Neka to ostane unutar našeg kluba i koalicije, uglavnom manje-više su tehničke prirode', rekao je Bošnjaković.

Ako do 8. lipnja najmanje četvero sudaca ne dobije dvotrećinsku potporu u Saboru, nastupa blokada Ustavnog suda, a posredno i blokada cijelog sustava.

U tom slučaju ne bi se mogli održati nijedni izbori, jer oni postaju pravovaljani i završeni tek kada to potvrdi Ustavni sud.