DOGOVOR O PLAĆAMA

Prekinut štrajk glađu u splitskoj Željezari

11.11.2009 u 17:28

Bionic
Reading

Troje sindikalnih povjerenika splitske Željezare - Mladen Bekavac, Tonči Mužić i Jozo Ivančević danas poslijepodne su izvijestili da su prekinuli trodnevni štrajk glađu nakon što je zbor radnika prihvatio da im Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) na njihove tekuće račune isplati minimalne plaće za rujan

Mladen Bekavac je nakon današnjeg prekida štrajka glađu rekao kako hrvatska Vlada ranije dogovore sa štrajkašima glađu nije pravovremeno izvršavala.'Ne bi me iznenadilo da se i današnji dogovor (plaće na tekući račun uz osobne potpise radnika) ne ispoštuje', kazao je.

Štrajk troje sindikalnih povjerenika bio je četvrti štrajk glađu u splitskoj Željezari, a razlozi tim štrajkovima, kako su isticali štrajkaši, su nebriga hrvatskih vlasti prema ovoj tvrtki koju je 2007. godine kupio poljski Zlomrex, a koji je, tvrde, splitsku Željezaru doveo do ruba propasti ne osiguravajući plaće zaposlenicima koji ne rade od travnja ove godine kada je prekinuta proizvodnja u Željezari.

Razlozi i posljednjem štrajku glađu, koji su troje sindikalnih povjerenika započeli u ponedjeljak, bili su neispunjena obećanja Vlade nakon posljednjeg štrajka glađu. Štrajkaši su i ovaj put tražili isplatu plaća, raskidanje ugovora sa Zlomrexom i pronalazak novoga strateškog partnera te pokretanje proizvodnje u Željezari.