ZVIJEZDE IZBORNOG SABORA

Tko su dva HDZ-ova Bilavera?

30.05.2016 u 16:48

Bionic
Reading

Frank i Josip Bilaver bili su jedni od zvijezda Općeg izbornog sabora HDZ-a održanog ovu subotu u Zagrebu. Frank Bilaver privukao je pažnju govorom u kojem se obrušio na Andreja Plenkovića, HDZ-ova zastupnika u Europskom parlamentu, jer se ovaj usudio kritizirati Tomislava Karamarka. Josip Bilaver pak izabran je za jednog od šestorice HDZ-ovih potpredsjednika

I Frank i Josip porijeklom su iz Škabrnje, mjesta iz zaleđa Zadra koje je simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U medijima se navodi kako su rođaci, ali koliko bliski nije poznato.

Frank Bilaver – kontroverzan i nekoć blizak Sanaderu

Kad je riječ o političkom djelovanju i dosadašnjim javnim istupima, dvojica Bilavera sušta su suprotnost. Frank unutar stranke i političkih krugova ima etiketu kontroverznog čovjeka, dok se Josipa uzima kao jednog od najvećih mladih nada HDZ-a.

Za vrijeme Ive Sanadera Frank Bilaver bio je predsjednik HDZ-ovog ogranka u SAD-u. Tih godina bio je na glasu kao jedan od najprivrženijih Sanaderovih sljedbenika.

U Hrvatskoj je Bilaver postao poznat 2008. kad je su ga mediji uhvatili u smiješnom pokušaju da se prikaže važnijim nego što je. Na web-stranice američkog HDZ-a postavio je fotomontažu sebe u zagrljaju s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom Bushom.

Hrvatska delegacija na čelu s premijerom Sanaderom doista je posjetila Bijelu kuću i slikala se s Bushom samo u njoj nije bio Frank Bilaver. Toj maloj omaški on je doskočio tako što je s fotografije izbrisao ministra kulture Božu Biškupića i ubacio sebe.

Padom Sanadera i dolaskom Jadranke Kosor, a zatim Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a Frank Bilaver je počeo gubiti politički utjecaj. Njegova trenutna funkcija u američkom HDZ-u je počasni doživotni zamjenik predsjednika tog stranačkog ogranka.

Koje je Bilaverovo obrazovanje i što točno radi u SAD-u, nije nam poznato. Navodno je polazio sjemenište u Zadru iz kojeg ga je izbacio bivši zadarski nadbiskup Ivan Prenđa jer je širio laži o pojedinim svećenicima.

Josip Bilaver – mladi HDZ-ov lav

Za razliku od kontroverznog Franka Bilavera, Josip Bilaver politička je zvijezda u usponu. Rođen je 1986. u Zadru i od svoje 17. godine član je HDZ-a. U Zagrebu je završio Ekonomski fakultet.

S 26 godina u listopadu 2012. izabran je za predsjednika mladeži HDZ-a, što mu i nije bilo teško jer je bio jedini kandidat. Dolaskom Domoljubne koalicije na vlast mladi Bilaver postaje sve važnija figura u domaćem političkom životu.

Osim što je saborski zastupnik, Vlada ga je u svibnju postavila na čelo Upravnog vijeća Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu. Za mnoge je to bilo iznenađenje jer Bilaver nema iskustva u upravljanju ovakvim ustanovama.

Ulazak među šestoricu odabranih odnosno imenovanje za jednog od potpredsjednika stranke na Općem izbornom saboru u subotu jasan je znak da ga Karamarko vidi kao jednog od svojih najbližih ljudi.

Osim političkog Josip Bilaver okušao se i na poduzetničkom polju, ali ne toliko uspješno. Poslovni servisi povezuju ga s dvije male konzultantske tvrtke. Prije tri godine osnovao je firmu Mediatus poslovno savjetovanje. Tvrtka je životarila sa simboličnim prihodima od 20-ak tisuća kuna, da bi ove godine završila u stečaju.

U firmi Alicante Consult vodi se kao suvlasnik. Ali također je riječ o sitnom biznisu koji je u 2014. imao svega 40.000 kuna prihoda.