VIDOŠEVIĆ UZVRAĆA KOSOR

'Odvest ćete HGK u propast!'

11.11.2009 u 16:07

Bionic
Reading

Dugogodišnji čelnik Hrvatske gospodarske komore, a sada predsjednički kandidat Nadan Vidošević oštro je uzvratio premijerki Kosor koja je izjavila da razmišlja o reformi HGK

'S osobitim zadovoljstvom želim komentirati najavu premijerke Kosor o rekonstrukciji HGK', rekao je Nadan Vidošević u Osijeku i odgovorio na prvi udar na njegovu kampanju s Banskih dvora.

Rekao je da je Kosoričina izjava prije svega dokaz nedostatka vizije: 'Institucija koja je stara 157 godina, u čijim klupama je najveći hrvatski um Josip Juraj Strossmayer ovdje u Osijeku sjedio i temeljem čega je Slavonija dobila moderne željeznice. Ta je institucija neodvojiva od suvremene Hrvatske i bez nje ne bi bilo akcije 'Kupujmo Hrvatsko'. Ne bi bilo tržišta u regiji kad je politika bila upravo protiv toga.'

Vidošević je premijerkinu izjavu shvatio kao početak uništavanja institucije koja u krizi može biti poluga razvoja: 'Sve zato što nemaš viziju što bi sve napravio i kako bi se dodvorio nekoj skupini. To je zapravo put u propast!

Nažalost, taj promašaj neće platiti oni koji su za njega odgovorni nego oni koji u tome nisu sudjelovali', rekao je Vidošević nakon otvorenja svog izbornog stožera u Osijeku gdje je posjetio Osječku pivovaru, inače najstariju pivovaru u Hrvatskoj i jedinoj koja je u domaćem vlasništvu. Nakon posjeta Osijeku, Vidošević se zaputio u obilazak Baranje.

'KARIJERU NISAM GRADIO KROZ HDZ'

Nadan Vidošević izjavio je danas u Osijeku kako stranačkim strukturama u Hrvatskoj ne odgovara da predsjednik Republike bude nezavisna osoba, koja ima mandat od naroda, te da su upravo stranačke strukture odgovorne za podvalu da je predsjednik u hrvatskom društvu 'fikus' koji ne može ništa učiniti.

Na konferenciji za novinare u povodu otvorenja osječkoga izbornog stožera Vidošević je rekao kako je predsjednik države odgovoran za funkcioniranje vlasti, a njegova snaga proizlazi iz činjenice da ga je narod izravno birao da štiti njegove interese, pa i od 'partitokracije i svemoćnih stranaka u kojima žive ljudi koji u životu ništa vrijedno nisu stvorili, ali su bili jako poslušni cijeli život'.

Ocijenio je da Hrvatska 'u sadašnju ekonomsku situaciju nije došla preko noći', a trebat će joj godine za gospodarski oporavak. Dodao je da se Hrvatska mora vratiti temeljima svojeg društva - poštenome i organiziranom radu jer se, kako je istaknuo, 'ne može živjeti u društvu u kojem je kriminal sustav, a korupcija stil života'.

Na novinarsko pitanje o tome smatra li se odgovornim za današnje stanje u zemlji, budući da je godinama bio u raznim upravljačkim strukturama, Vidošević je odgovorio kako se 'ne osjeća odgovornim za potpuno pogrešnu populističku politiku koja se godinama vodila' i protiv koje se, kako je rekao, 'lavovski borio'.

Na pitanje je li mu žao što je bio član HDZ-a odgovorio je kako nije. Istaknuo je da je u HDZ-u doživio neke od najljepših trenutaka u životu. S HDZ-om je bilo 'razočaranja i poraza', rekao je, dodajući kako 'tu ne bježi od odgovornosti', ali svoju karijeru, istaknuo je, 'nikada nije gradio kroz HDZ'.