BOŽO PETROV

'Nadam se da u Saboru do glasovanja o Karamarku neće doći'

27.05.2016 u 18:42

Bionic
Reading

Božo Petrov, šef Mosta i potpredsjednik Vlade, na izvanrednoj konferenciji za medije izrazio je uvjerenje da Karamarko može prihvatiti situaciju u kojoj su ministri Mosta na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade bili za njegovo razrješenje. Izrazio je želju da HDZ predloži nekog drugog umjesto Karamarka jer, kako je rekao, Most nije za nove izbore

'Nadam se da do glasovanja u Saboru neće doći i da će HDZ dati drugog predstavnika u Vladu', kazao je Petrov. Dodao je da Most nema problema s tim da on ostane na čelu HDZ-a i da se u to ne žele i nemaju pravo miješati.

Izrazio je uvjerenje da ono što Karamarko govori o ljubavi prema domovini nije bila laž.

'Ali on nije svjestan odgovornosti koje imamo pa čak i kad se radi o indirektnim vezama. Možda je licemjerno tražiti žrtvu. Ako imamo isti zajednički cilj, onda ne vidim zašto ne možemo nešto odraditi za Hrvatsku. Povijest će nas pamtiti po onome što smo napravili. Očekujem da će građani podržati sve nas političare', kazao je Petrov.

Naglasio je da Most nije za nove izbore, ali da ne žele ni preuzeti ulogu starog modela manje štete.

'Na telefonskoj sjednici Mostovi ministri bili su za razrješenje Karamarka. Uskoro će biti glasovanje u Saboru gdje će to potvrditi saborski zastupnici Mosta. Nadam se da do toga neće doći. Da neće doći do glasovanja i da će Karamarko prihvatiti ovu odgovornost i da će Domoljubna koalicija dati drugog čovjeka za prvog potpredsjednika Vlade. Što se tiče HDZ-a, ako članovi HDZ-a žele da bude predsjednik, mi se nećemo miješati', istaknuo je Petrov.

Za opoziv Karamarka u Saboru, kazao je, bit će dvanaest saborskih zastupnika Mosta, protiv toga bit će Mišić i Martinović, dok mu stav Ivana Lovrinovića nije poznat.
Upitan može li Most suradjivati s Karamarkom, Petrov je rekao da će vrijeme pokazati. Dodao je da će Nacionalno vijeće Mosta donijeti odluku hoće li Most ostati u Vladi, u slučaju da Karamarko dobije potporu u Saboru ili ako sam ne napusti Vladu.
Petrov je svjestan da će u nadolazećim tjednima biti pritisaka na Most i uvjeren je da je ovo što se danas dogadjalo samo uvertira. Pritom je mislio i na press konferenciju koju je danas održao Stipe Gabrić Jambo.

'To mi sliči kao ubod komarca, ne doživljavam ga kao člana Domoljubne koalicije. Zbog ovog danas može očekivati tužbu jer su to sve izmišljotine', rekao je Petrov.

Uvjeren je da neće biti 'kupovine' zastupnika. 'Ne želimo uzrokovati razlaz Vlade, ali na neke odredjene stvari ne možemo pristati jer bi negirali ono zbog čega smo ušli u politiku', rekao je Petrov, koji nije želio komentirati Oreškovićevu podršku Karamarku.Pojasnio je da, ako bi Most nastavio s Karamarkom, izdali bi sva svoja načela.

'Tu nema kompromisa. Danas u Vladi postoje dobri i čestiti ljudi kojima je stalo da se nešto pokrene. Ne možemo ni govoriti o tome, makar nas nazivali ludima i naivcima te da ne razumijemo politiku', kazao je Petrov.

Na upit kako će Vlada iduća dva tjedna funkcionirati, Petrov je kazao kako u tome ne vidi probleme.

'U određenim projektima i točkama možemo se ne slagati. Ne vidim razlog zašto bi to zakočilo rad Vlade. Ne želim ni pomisliti na raspad Vlade', zaključio je šef Mosta.