DAN ORUŽANIH SNAGA

Grabar Kitarović čestitala vojsci: zbog vas imamo državu

27.05.2016 u 12:07

Bionic
Reading

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u petak je svim vojnicima, kadetima, dočasnicima te vojnim službenicima i namještenicima uputila čestitku u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske 28. svibnja

Predsjednica navodi kako se na 25. obljetnicu obilježavanja Dana Oružanih snaga Hrvatska s poštovanjem prisjeća svih poginulih i preminulih sudionika obrambenog Domovinskoga rata te iskazuje počast i zahvalnost hrvatskim domoljubima, dragovoljcima i braniteljima, pripadnicima Hrvatske vojske - Zbora narodne garde i redarstvenika MUP-a. ‘Zbog njih imamo hrvatsku državu koju danas živimo i koju će izgrađivati budući naraštaji’, poručuje u čestitki.

Napominje kako je Hrvatska vojska, od dragovoljnih postrojbi domoljuba i branitelja do Zbora narodne garde, u iznimno kratkom vremenu stasala do uvažavane vojne sile, koja je prvotno zaustavila neprijateljsku agresiju, a potom oslobodila okupirane dijelove Hrvatske tijekom niza vojno-redarstvenih operacija, pri čemu izdvaja ’Bljesak’ i ‘Oluju’.

Grabar-Kitarović podsjeća i kako su, nedugo nakon završetka Domovinskog rata, reforme u sustavu obrane, preustroj i osuvremenjivanje Oružanih snaga bili usmjereni na primjenu međunarodnih standarda radi priprema za punopravno članstvo u NATO-savezu. Djelotvorno sudjelovanje u NATO-om vođenim misijama i operacijama od 2001. do 2009. omogućilo je ključnu potporu u donošenju odluke NATO-a o prijemu Hrvatske u punopravno članstvo, kazala je.

U međuvremenu je težište, dodaje, s mirovnih misija pod vodstvom UN-a stavljeno na NATO-ve operacije potpore miru u Afganistanu, ISAF i Resolute Support te na Kosovu u okviru KFOR-a, u kojima je do danas sudjelovalo približno 7.000 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga, pridonoseći jačanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske.

’Oružane snage Republike Hrvatske danas su suvremena, uvažavana i učinkovita profesionalna vojna organizacija, pripravna u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima te dati prinos u obavljanju zadaća pomoći hrvatskim građanima u slučaju nesreća i kriza, elementarnih nepogoda, operacija traganja i spašavanja te pomoći i prijevozu oboljelih i unesrećenih, kao i u humanitarnim misijama na području susjednih te drugih partnerskih i savezničkih država. Izvor uspješnosti naših Oružanih snaga je domoljublje, znanje i osposobljenost hrvatskoga vojnika, dočasnika i časnika. Naša je trajna obveza nastaviti činiti sve kako bi hrvatski vojnik imao odgovarajuće uvjete za obavljanje svakodnevnih dužnosti te bio što pripravniji i još suvremenije opremljen za izvršenje zadaća koje mu se postavljaju’, ističe predsjednica.

Svim djelatnim, pričuvnim i umirovljenim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, ma gdje bili u ovom trenutku, uz čestitku za njihov dan zahvaljuje im za sve napore i predani rad, koji su rezultirali činjenicom da je Hrvatska vojska danas u razini s oružanim snagama država članicama NATO-a i EU, a Republika Hrvatska u obitelji naprednih demokratskih država svijeta.

Posebice srdačnu čestitku predsjednica je uputila svim promaknutim, nagrađenim, odlikovanim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga. ‘Želim vam mnogo uspjeha u radu i svako dobro u privatnom životu te da s istim žarom koji nas je vodio u obrani naše Domovine pridonosite daljnjoj izgradnji i jačanju sposobnosti i ugleda Oružanih snaga RH i naše domovine Hrvatske’, zaključuje Grabar-Kitarović.