KURIKULARNA REFORMA

Više od 20.000 potpisa, u srijedu u Zagrebu prosvjed podrške

26.05.2016 u 16:25

Bionic
Reading

Više od 20.000 potpisa prikupila je dosad internetska peticija podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi obrazovanja, a Facebook inicijativa "Hrvatska može bolje" i Sindikat hrvatskih učitelja za srijedu najavljuju u Zagrebu prosvjed podrške čelnicima stručne radne skupine za provedbu reforme koji su, kako su objavili, zbog političkih pritisaka dali neopozive ostavke.

Online peticija kojom se izražava bezrezrevna podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Ekspertnoj radnoj skupini, okupljenoj oko Borisa Jokića, pokrenuta je jučer nakon što je Jokić zatražio razrješenje stručne skupine, zbog nezadovoljstva odlukom saborskog Odbora o proširenju radne skupine i preslagivanjem kadrova unutar skupine.

Iz sata u sat raste broj potpisnika peticije u čijem se obrazloženju navodi da se osjećaju dužni reagirati na ležernost kojom je Saborski odbor za znanost i obrazovanje ugrozio napore najboljih i najvrjednijih hrvatskih stručnjaka za obrazovanje. Broj potpisnika raste iz sata u sat.

"Zabrinjava nas prijedlog imenovanja dodatnih članova Ekspertne radne skupine mimo javnog natječaja, koji je bio obvezan za sve članove radnih tijela unutar Cjelokupne kurikularne reforme, uključujući i Ekspertnu radnu skupinu. Uz to, smatramo problematičnim prijedlog da se nadležnost Ekspertne radne skupine proširi i na nadležnost ocjenjivanja pojedinih kurikularnih dokumenata. Izmjena te odredbe, kao i uključivanje dodatnih članova dovodi do stvaranja ‘nadtijela’, koje bi imalo isključivu nadležnost odlučivanja o rezultatima stručne i javne rasprave. Po našem mišljenju to nije ništa drugo, nego omogućavanje cenzure, koju u svakom društvenom djelovanju treba izbjeći, a napose u obrazovanju i znanosti, kao temeljima budućnosti našeg društva", navodi se u peticiji.

Pokretačice peticije, inače članice akademske zajednice, Ivana Ćosić, Ivana Sekol, Tanja Slišković i Ana Ljubojević pozivaju hrvatsku akademsku zajednicu i građane da svojim potpisom podrže napore ekspertne radne skupine i Cjelovite kurikularne reforme.

Podršku ekspertnoj skupini dala je i Facebook inicijativa "Hrvatska može bolje" koja za srijedu, 1. lipnja, u 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organizira prosvjed potpore cjelovitoj kurikularnoj reformi.

"Želimo bolje obrazovanje za bolju budućnost Hrvatske! Nemamo vremena!", stoji u opisu Facebook stranice "Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi #hrvatskamožebolje", na kojoj je svoj dolazak na prosvjed dosad najavilo više od šest tisuća građana.

Navode kako je razvidno da "Vlada nije sposobna provoditi reforme, a da vladajuća saborska većina političkim pritiscima dodatno opstruira i ono što entuzijastični stručnjaci pokušavaju napraviti, vrijeme je da im pošaljemo poruku da su dobro obrazovanje, stručnost i ljudski resursi važni za budućnost Hrvatske! U zemlji u kojoj se ni oko čega ne možemo dogovoriti, neka obrazovanje bude mjesto gdje će Hrvatska pokazati jedinstvo ", poručuju osnivači inicijative.

Inicijativu su pokrenule udruge-članice GOOD koordinacije (RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno drustvo, Udruga roditelja Korak po korak), te članovi stručnih radnih skupina kurikularne reforme za - Politiku i gospodarstvo, Povijest, TZK, Etiku, Tehničku kulturu, Likovnu kultura/umjetnost.

Sindikat hrvatskih učitelja kao član Matice hrvatskih sindikata bit će suorganizator prosvjeda, doznaje se od predsjednice sindikata Sanje Šprem.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, još ne zna hoće li se i Preporod pridružiti prosvjedu u srijedu, no istaknuo je da će iskazivanja nezadovoljstva svakako biti. "Još ne znamo hoće li to biti jedan prosvjed ili serija prosvjeda. Sutra će početi dogovori oko planiranja akcija", rekao je Stipić Hini. Poručio je kako očekuje da će se u prosvjede uključiti znanstvena zajednica, nastavnici roditelji, sindikati i dio nevladinih udruga.

"Ovo mora biti snažna poruka da se mnogi u Hrvatskoj ne mogu složiti s ovakvim odnosom prema obrazovanju. Potporu očekujemo od svih koji su ranije davali potporu reformi školstva, dakle i od Hrvatske udruge poslodavaca, ali i do Katoličke crkve koja je podržavala projekt reforme", rekao je Hini Stipić.

430102,430080 ,430074 ,430004