ROBERT PODOLNJAK

'Nema zapreka da Mlakar bude kandidat za ustavnog suca'

26.05.2016 u 11:49

Bionic
Reading

'Formalno-pravno ne postoji ništa što bi bilo zapreka da saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar bude kandidat za suca Ustavnog suda', kazao je za tportal Robert Podolnjak, potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, odgovarajući na upit o mogućim posljedicama informacija koje je objavio HTV

U središnjem Dnevniku HTV-a novinar Dražen Majić podsjetio je da su u sklopu istraga u vezi s Hypo Alpe Adria bankom u njezinu klagenfurtsku središnjicu u ožujku 2014. godine bili pozvani Mlakar, član Državnog izbornog povjerenstva Josip Vresk te novaljski HSS-ovac Danijel Ropuš.

Oni su trebali objasniti zašto su 2007. godine, prema izjavi Alexa Kropiuniga i Ropuša, od banke dobili po 210.000 eura, odnosno svoju ulogu u prenamijeni zemljišta na otoku Pagu u građevinsko, glede čega je Mlakar još lani u hrvatskim medijima rekao da je 'u dobroj vjeri i potpuno besplatno provjerio mogu li se na Pagu graditi turistički kompleksi'.

‘Prilikom ulaska u banku Mlakar i Vresk su se lažno predstavili. Davorin Mlakar se predstavio kao Damir Dolović dok se Josip Vresk predstavio kao Darko Videš’, tvrdi se u Dnevniku HTV-a koji za to prilaže i dokumente iz austrijske banke čiji su bivši čelnici pod istragama zbog korupcije, mita i dr.

Mlakar je u izjavi za HTV potvrdio da se predstavio kao Dolović, ali ne i zašto. U vezi sastanka u čijem zapisniku stoji da su nudili „usluge” u vezi postupka koji se vodi oko zemljišta na Pagu i dr., Mlakar je potvrdio svoju nazočnost. Međutim, opovrgnuo je da bi on nudio ‘usluge’, kako stoji u izjavi Vreska koji u vezi toga za HTV rekao da se razgovaralo bez prevoditelja.

‘U ovoj osjetljivoj fazi izbora ustavnih sudaca ne mogu komentirati medijske izvještaje. Svih 46 kandidata za ustavnog suca zadovoljili su sve formalno-pravne uvjete među kojima je bila i potvrda o tome da se protiv njih ne vodi kazneni postupak’, naglasio je Podolnjak.

Josip Vresk, koji se prema HTV-u također lažno predstavio u Klagenfurtu, jedan je od četvero članova Državnog izbornog povjerenstva u kojem su još četiri potpredsjednika te predsjednik Branko Hrvatin, ujedno predsjednik Vrhovnog suda RH. On slučaj nije komentirao jer je na službenom putu izvan Hrvatske.

To nam je rečeno u DIP-u u kojem su nas uputili na Zakon o državnom izbornom povjerenstvu. U njemu stoji da će član Povjerenstva biti razriješen dužnosti ako to sam zatraži, ako trajno izgubi sposobnost obavljanja svoje dužnosti, ako bude osuđen na zatvorsku kaznu zbog počinjenoga kaznenog djela, ako izgubi koji od uvjeta potrebnih za izbor, ako ne ispunjava svoje dužnosti u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Povjerenstva te ako se kandidira na izborima.

Postojanje razloga za razrješenje potpredsjednika DIP-a koji nije iz reda sudaca i člana Povjerenstva prije isteka mandata, utvrđuje nadležni odbor Hrvatskoga sabora za izbor i imenovanja, kojeg u ovom mandatu vodi Franjo Lucić. Do njega nismo uspjeli doći, ali ni Vreskova trenutna funkcija, kao i Mlakarova kandidatura za ustavnog suca, zacijelo formalno-pravno nije u pitanju jer se protiv njih ne vodi nikakav postupak u Austriji, a kamoli u Hrvatskoj gdje mega-slučaj Hypo Alpe Adria banke nije nikada bio predmet interesa tijela progona, izuzev u slučaju bivšeg predsjednika Ive Sanadera.