SROZAN UGLED HRVATSKE

HHO: Hloverkino držanje je degutantno

11.11.2009 u 13:32

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor žestoko je prozvao vodstvo HRT-a zbog toga što slučaj četvero novinara još uvijek nije riješen na zadovoljavajući način, 'sankcioniranjem pravih krivaca za još jedno srozavanje ugleda ne samo HRT-a, nego i čitave Hrvatske kao društva koje poštuje demokratske standarde i ljudska prava'

HHO od svih mjerodavnih i odgovornih osoba i tijela odlučno zahtijeva adekvatne poteze kojima bi se okončala ova, kako kažu, sramota.

Podsjećamo, slučaj je pokrenut istupom urednika i novinara HTV-a Sanje Mikleušević Pavić, Maje Sever, Lele Knežević i Roberta Zubera. Oni su 'posvjedočili o primitivnom i šovinističkom ispadu glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića koji je pred njima, na račun njihove kolegice Ivane Dragičević Veličković, izrekao najgrublje i najružnije moguće uvrede koje ne želimo još jednom ponavljati', piše HHO.

'Odurno ponašanje'

HHO podsjeća da je prošle godine nagradu Joško Kulušić za doprinos zaštiti ljudskihprava na području medijskog djelovanja dodijelio Sanji MikleuševićPavić. HHO smatra da je ona svojom vjerodostojnošću i radom bitno podigla ugled te kuće. 'Pritom moramo naglasiti da je SanjaMikleušević Pavić trenutno u najvišem stupnju trudnoće. Čak i bezanalize pravnih aspekata čitavog postupka, ta činjenica ponašanjeravnateljstva HRT-a čini još odurnijim. Takvo uznemiravanje imaltretiranje trudne žene, kojim se izravno ugrožava egzistencija njei njenog djeteta, zamisliva je samo u najneljudskijim represivnimrežimima, a ne u demokratskom društvu za kakvo se mora zalagati i HRT', piše HHO.

Javnost u demokratskom društvu očekivala bi, naime, temeljitu istragu, a po utvrđivanju svih činjenica i sankcioniranje ispada koji se ne može i ne smije tolerirati nikome, a kamoli glavnom ravnatelju HRT-a, javne ustanove kojoj je, uz objektivno informiranje, jedan od glavnih zadataka upravo kritiziranje negativnih pojava u društvu, među kojima šovinistički ispadi nikako nisu na posljednjem mjestu.

Umjesto toga, uprava HRT-a pokrenula je 'postupak kažnjavanja četvero novinara s očitom namjerom da im se da izvanredni otkaz'. To su, napominje HHO, svojim iskazima pred Programskim vijećem HRT-a potvrdili Vanja Sutlić, ravnatelj HTV-a Blago Markota te glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić. Sutlić je zauzeo neutralan stav kao da s čitavim postupkom nema ništa, a 'držanje i postupanje Hloverke Novak Srzić osobito je degutantno te porazno po vjerodostojnost nje kao osobe i novinarke, a što je najvažnije, i kao glavne urednice Informativnog programa HTV-a', piše HHO. Ona je 'svojim javnim istupima tobože davala podršku svojim novinarima, da bi naposljetku sama priznala kako je upravo ona protiv njih pokrenula postupak u smjeru davanja izvanrednih otkaza'.

Svjedočenja drugih novinara HTV-a, iz kojih je jasno da su njihove kolege o incidentu govorile odmah nakon što se on dogodio, prije skoro dvije godine, ali je reakcija izostala, dovodi u pitanje utemeljenost optužbe, kojom je uprava HRT-a djelomice pokušala opravdati svoje postupanje, kako je ovih četvero novinara propustilo čitavu stvar najprije raščistiti unutar same kuće.

'Nažalost, u svjetlu svega izrečenog, ni najmanje ne iznenađuje činjenica što je javnost o cijelom slučaju, pa tako i o svemu što je o tom predmetu izrečeno na prošlotjednoj sjednici Programskog vijeća HRT-a, obaviještena preko svih medija osim preko Informativnog programa HTV-a koji se prema svemu odnosio na način koji je najprimjerenije nazvati svjesnim kršenjem prava javnosti na potpuno i objektivno informiranje u stvarima od općeg interesa, o kakvoj se ovdje bez svake sumnje radi. Trenutno vodstvo HRT-a svojim je ponašanjem u ovom slučaju dalo snažan povod sumnji da je u stanju i da uopće želi služiti tom interesu', stoji u izjavi HHO-a koju potpisuje član Izvršnog odbora Mladen Godek.