JOKIĆ ODGOVORIO ILČIĆU

'Nije istina da me je imenovao SDP'

26.05.2016 u 08:48

Bionic
Reading

Boris Jokić, voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme i njegov tim dali su jučer ostavke. Predrag Šustar, resorni ministar, ostavke je odbio obrativši se javnosti tek šturim priopćenjem u kojem je naveo i da reforma ide dalje

Gostujući u RTL Direktu Jokić je kazao da način na koji ministar komunicira sve govori i dodao da građani zaslužuju da se javno kaže hoće li se ići u reformu, kada, ima li Hrvatska uopće novce za reformu i organizacijski potencijal za nju.

'Javnost to očekuje, mislim da joj je dosta priopćenja i političkih govora, bilo od strane SDP-a, HDZ-a ili bilo koje druge stranke. U ovako važnoj stvari zbilja treba jasno reći ono što je za budućnost ove zemlje potrebno', naglasio je Jokić.

Upitan gdje je opstrukcija zbog koje je podnio ostavku, obzirom da vlast govori kako daju podršku reformi kazao je podrška ne može biti samo deklaratorna.
'Petsto ljudi koji su radili na reformi i dalje rade na njoj. Ako zemlja želi ići u tako složene reforme, onda mora stati iza toga. To ne može biti samo deklaratorna podrška, mi je nismo imali kroz cijeli ovaj proces, a nemamo više ni povjerenje da to možemo voditi.

Naveo je da oni ništa ne očekuju i da je reforma između ostalog zapinje u najbanalnijoj stvari - da netko putuje 12 puta u mjesec dana svojim novcima, da mu se to ne isplaćuje zato što to nekome stoji na stolu i zato što to netko ne želi potpisati.
'Do toga da i na to politički utječe tko će i kako raditi na tome', naglasio je Jokić.

Na pitanje da s druge strane čuje kritika da stručna skupina ne želi uvažiti mišljenje drugih stručnjaka naveo je da to nije točno.
'Ja i moj tim prihvaćamo sva mišljenja. Neke od primjedaba su vrlo smislene, strukturalne. Neki predmeti, s ozbirom na prvu inačicu dokumenta, su se promijenile. Neke stvari poput lektirnih dijelova su promijenjeni u novoj inačici. No neće biti prostora i vremena da se to predstavi javnosti', istaknuo je Jokić.

Na opasku Iličića iz Hrasta koji je izjavio da mu je drago da su oni to zaustavili jer je Jokića postavila SDP-ova vlada kazao je da ga SDP nije postavio.

'SDP-ova vlada je isto tako davala vrlo osrednju podršku cijelom procesu, no nije se miješala politički u ovu reformu. Ni HDZ-ova vlada se nije miješala u ovaj proces. Gospodinu Iličiću poručujem da mi nismo imenovani od SDP-a. Ja sam se također trebao javiti na javni poziv, a na taj poziv je stigla samo moja prijava. Čak da me imenovao SDP, nije imao koga drugog imenovati', pojasnio je Jokić.

Kao ključni razlog zbog čega je reforma stala naveo je činjenicu da je opstruirana od strane marginalnih političkih skupina koje su se, same identificirale i od određenog dijela akademske zajednice.