REAGIRAO I MOSTOVAC

Narodne novine: Prijetnje novinarima su nedopustive!

25.05.2016 u 16:37

Bionic
Reading

Iz Narodnih novina odgovorili su u srijedu na optužbe kojima je muškarac skrivenog identiteta, gostujući u emisiji HTV-a 'Vita jela, zelen bor' i predstavljen kao bivši djelatnik te tvrtke, djelomično objasnio financijske gubitke te tvrtke - prihodi su lani pali 10 posto, a u prvom kvartalu 2016. registriran je minus od 11 milijuna kuna. Podsjetimo, gostovanje anonimnog 'bivšeg djelatnika Narodnih novina' izazvalo je veliko zanimanje javnosti nakon što je otkriveno da su novinarka HRT-a Ana Malbaša i članovi redakcije za vrijeme rada na prilogu o NN-u primili prijetnje koje su prijavili policiji

'U Narodnim novinama nikada nije, koliko je meni poznato, bilo te jeftine kineske robe, sada se ušlo u aranžman s Nogometnim savezom pa se prodaju artikli s logom HNS-a. Ta je roba preplavila dućane i skladišta Narodnih novina, ali se vrlo malo toga prodaje. To će biti jedan neuspješan posao jer su prodajne cijene ogromne', rekao je, između ostalog, anonimni gost emisije 'Vita jela, zelen bor'.

Emisija posvećena gubicima i stanju u Narodnim novinama, inače, temelji se na iskazima nekoliko osoba koje su u poslovnom odnosu s tom tvrtkom, doznaje tportal od Ane Malbaše.

Bivši djelatnik koji se pojavljuje u njezinu prilogu ustvrdio je da je, primjerice, nabavna cijena kišobrana proizvedenog u Kini s logom Hrvatskog nogometnog saveza, koji se u NN-u prodaju za 325 kuna, više od 100 kuna. U Hrvatskoj bi se kvalitetan kišobran od proizvođača mogao kupiti i za 40 kuna, uključujući PDV. Prošle je godine iz Kine navodno uvezeno robe vrijedne 2,6 milijuna kuna, a nije prodana ni trećina, dok je 2016. unatoč zalihama naručeno robe za više od četiri milijuna kuna - i sve je plaćeno unaprijed, kazao je gost na HRT-u.

NN: Anonimni bivši zaposlenik je Petar Piskač

'Iz Narodnih novina odgovaraju da njihovo Društvo osuđuje i u cijelosti se ograđuje od prijetnji novinarima i gostu emisije 'Vita jela zelen bor'. 'Nedopustiva je pojava prijetnji novinarima zbog obavljanja profesionalnih aktivnosti, to predstavlja ograničavanje prava govora i mišljenja pa se iskreno nadamo da će počinitelj biti otkriven i sankcioniran', poručili su iz NN-a.

'Iako je lik sugovornika zasjenjen i glas izmijenjen, zaposlenicima Društva uopće nije bilo teško zaključiti da je anonimni bivši zaposlenik Narodnih novina d.d. zapravo bivši predsjednik Uprave Društva g. Petar Piskač. Njegov lik se jasno ocrtava u zasjenjenoj silueti, a način izgovora i akcentiranje riječi, unatoč izmijenjenom glasu, još uvijek su dobro poznati i u dobrom pamćenju zaposlenika Društva jer je g. Piskač bio dugogodišnji član i predsjednik Uprave. Takvo skrivanje identiteta sugovornika je neobično, osobito ako se želi reći da iznosi vjerodostojne tvrdnje. Skrivanjem vlastitog identiteta zapravo se želi pobjeći od odgovornosti za izrečeno, pa je to stvarni razlog zbog kojeg sugovornik nije želio pokazati svoj identitet', stoji u priopćenju koje potpisuje Odjel korporativnih komunikacija Narodnih novina.

Javno je poznat podatak, nastavljaju iz NN-a, da je g. Piskač bio dugogodišnji predsjednik Uprave Narodnih novina d.d. i da je kao predsjednik Uprave u vođenju tog Društva uživao osobni autoritet. 'Poslovne odluke je donosio samostalno i protivno zakonskoj proceduri, a zbog tih pogrešnih poslovnih odluka Društvo je zapalo u poteškoće zbog nanesenih dalekosežnih negativnih posljedica. Društvo je analiziralo sve poslovne odluke g. Piskača, ne zbog bavljenja njime, već zato što se u sadašnjem poslovanju suočava s negativnim posljedicama tih odluka. Stoga je logičan zaključak da je g. Piskaču anonimno iznošenje optužbi na račun sadašnje Uprave Društva u osobnom interesu', poručili su iz NN-a.

'Nacionalno potvrđeni interes'

Osvrnuli su se i na tvrdnje o preskupim kišobranima u svom asortimanu. Podsjećaju da su Narodne novine ekskluzivni distributer promotivnih artikala HNS-a i da u ponudi imaju više od 50 različitih artikala koji se redovito mogu nabaviti u našoj maloprodajnoj mreži, na e-trgovini i kod drugih velikih trgovačkih lanaca.

'Poslovna suradnja ugovorena između Narodnih novina d.d. i Hrvatskog nogometnog saveza ima osobitu poslovnu, ali i simboličnu vrijednost jer je HNS krovna nogometna udruga koju karakteriziraju izraziti nacionalni osjećaji pripadnosti hrvatskom narodu i zalaganje za te interese na sportskom planu. Društvo Narodne novine d.d. je u državnom vlasništvu, pa povezivanje u poslovnu suradnju s HNS-om predstavlja poslovni i nacionalno potvrđeni interes. Sukladno tom Ugovoru o poslovnoj suradnji i radi ekskluzivnosti distribucije promotivnih artikala, većina artikala je proizvedena u Kini po strogo kontroliranim standardima kvalitete i nabavljena je po prihvatljivoj nabavnoj cijeni', navode u NN-u, čije cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Podsjetimo, Državni ured za reviziju u izvješću iz listopada 2015. otkrio je nepravilnosti u javnoj nabavi u Narodnim novinama, među njima i korištenje usluga privatnih detektiva angažiranih zbog 'utvrđivanja imovinskog stanja pojedinih zaposlenika Društva i članova obitelji te pojedinih osoba i članova obitelji s kojima je Društvo zaključivalo ugovore'. Za te usluge detektivima je isplaćeno gotovo milijun kuna.

Nakon što je upoznat s prijetnjama koje su primile HRT-ove novinarke, Mostov saborski zastupnik Miro Bulj poručio je preko Facebooka da 'kukavice prijete novinarima', dok je u emisiji 'Hrvatska uživo' ustvrdio da u Hrvatskoj morbidan lopovluk prolazi kroz prste, dok institucije ne rade svoj posao.

Kaznena prijava zbog promašene investicije

Što se tiče gubitka od 11 milijuna u prvom kvartalu ove godine, iz NN-a tumače da je to posljedica preinvestiranja Društva u prethodnom razdoblju. 'S tim se suočila aktualna Uprava Društva. Svi pokazatelji upućuju na zaključak da preinvestiranje nije imalo ekonomsko opravdanje zbog čega niti te poslovne odluke nisu bile korisne za Društvo. Sadašnja Uprava ulaže velike napore na saniranju tog stanja kako bi Društvo postiglo pozitivne poslovne rezultate', poručili su, dodajući da je prethodna Uprava donijela poslovnu odluku o početku proizvodnje toaletne papirne konfekcije iako se Društvo nikad nije bavilo tom djelatnošću. Unatoč tome prethodna Uprava kupila je novi i vrlo moderni radni stroj i platila ga je 50-ak milijuna kuna, a osim toga utrošeno je više od devet milijuna kuna za poslovni prostor u Kukuljanovu gdje je trebalo organizirati proizvodnju toaletne papirne konfekcije.

'Kad je radni stroj trebalo isporučiti naručitelju, utvrdilo se da proizvodna hala u Kukuljanovu ne odgovara sigurnim uvjetima rada na stroju jer dimenzijama ne osigurava fizičko smještanje stroja u premalu proizvodnu halu. Vezano uz tu promašenu investiciju, Društvo je podnijelo kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba', navode u NN-u.

Na poslovne rezultate Društva, nastavljaju, utječe i promjena zakonske regulative jer je u odnosu na prethodne godine Društvo ostalo bez prihoda od gotovo 40 milijuna kuna godišnje. Pored toga, naše Društvo je izdavač Službenog lista Republike Hrvatske i za tu izdavačku djelatnost ne dobiva naknadu a godišnja ekonomska vrijednost te aktivnosti iznosi oko 70 milijuna kuna i Društvo ga sanira vlastitim sredstvima. Društvo ne ostvaruje nikakva sredstva iz Državnog proračuna i sav prihod ostvaruje slobodnim nastupom na tržištu.

'U prvom kvartalu ove poslovne godine, za razliku od prethodnih, izostale su veće javne nabave u kojima se Društvo namjeravalo natjecati i ponuditi najbolje uvjete, pa je i time izostao očekivani prihod u prvom kvartalu. Unatoč svemu navedenom, iskazani poslovni rezultat Društva ne znači da je društvo zapalo u stanje nelikvidnosti jer se obveze prema radnicima i dobavljačima uredno izvršavaju a u nastavku poslovanja Društvo će zainteresiranim i gospodarskim aktivnostima sanirati gubitke vezane uz pogrešne poslovne odluke prethodne Uprave', zaključuju iz NN-a.