POSKUPLJENJE ZDRAVSTVA

Mrsić: Vladine mjere znače 'zdravlje za bogate'

25.05.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Bivši SDP-ov ministar, saborski zastupnik Mirando Mrsić napao je u srijedu Vladinu nakanu da po hitnom postupku, izmjenama dvaju zakona, smanji postojeći standard zdravstvene zaštite i uvede veće financijsko participiranje građana, poručivši da to pojednostavljeno znači 'tko može platiti, taj se može liječiti'

Mrsić građanima poručuje da su Vladine mjere u zdravstvu 'štetne i opasne' po javni zdravstveni sustav, odnosno da im je cilj smanjenje prava građana, konkretno prava na zdravlje i prava da se svi mogu liječiti, neovisno mogu li platiti.

Građane je pozvao da podrže SDP u bitci za javno zdravstvo, da se zajednički izbore za očuvanje solidarnog, svima dosptupnog zdravstva.

'Ovo je bitka svih građana, ne dopustimo da u Hrvatskoj zdravstveni sustav bude samo za bogate, nego za sve', poručio je Mrsić iz središnjice SDP-a.

Vladinu nakanu da poveća iznos participacije za bolničko liječenje i uvede naknadu za pregled u hitnom bolničkom prijemu, vidi kao potvrdu teze da aktalna Vlada nije Vlada građana, nego financijskog kapitala i poslodavaca.

Vlada HDZ-a i satelita Mosta i stranke Milana Bandića poslala je Saboru dva zakona čija je temeljna odrednica 'zdravlje za bogate', naglašava bivši ministar.

Vlada, kaže, zaboravlja da hrvatski građani imaju manje plaće nego u EU, da ima onih koji rade, a ne primaju plaće, da njene mjere pogađaju penzionere, nezaposlene.

Mrsić u podizanju participacije za bolničko liječenje sa dvije na tri tisuće kuna ne vidi puno smisla, osim, kaže, da se time djeluje 'psihološki, odnosno da se uplaši građane da plaćaju dopunsko osiguranje', vjerojatno kod privatnika.

Tumači i kako su Vladine mjere usmjerene samo na financijsku konsolidaciju sustava, da neće poboljšati, nego, dapače, smanjiti zdravstvenu uslugu, a teret konsoldidacije snosit će građani.

Mrsić je vrlo šturo komentirao optužbe na račun HDZ-ova zastupnika i kandidata za Ustavnog suca Davorina Mlakara vezano za aferu Hypo banke. Nemam informacija, kad budu dostupne, odlučit ćemo kako ćemo se postaviti, odgovorio je novinarima.

SDP-ova interepelacija o Karamarku šansa je Mostu da ostvari obećanja iz izborne kampanje, a to je da privatno ne može biti iznad nacionalnoga, rekao je Mrsić na navode da Mostova Ružica Vukovac tvrdi da će većina Mostovih zastupnika glasovati za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.