ODLAZAK JOKIĆEVE SKUPINE

Reakcije: Ostavka, bijes i pozivi na ulicu, oglasili se i HDZ i Hrast

25.05.2016 u 12:22

Bionic
Reading

Nakon što je Boris Jokić zajedno s članovima Ekspertne skupine za rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi zatražio razrješenje od ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara, oglasio se i SDP te od resornog ministra zatražio ostavku

Tužan dan za obrazovanje u Hrvatskoj, objavio je SDP na svom Twitteru.


'Mislim da je sada sasvim jasno da u ovoj Vladi nema ni 'r' od reformi! Najopsežniji reformski proces u Hrvatskoj, koji podupiru sindikati, struka, gospodarstvo, javnost, upravo je zaustavljen kako bi se mogao prilagoditi komesarima ćudoređa Ilčiću, Markićki i njima sličnima. Nevjerojatna je ravnodušnost resornog ministra Šustara, kojemu bi reforma školstva trebala biti fokus rada. Pozivam ga da odstupi jer je ovo njegov poraz, poraz njegovog ministarstva, ali i Hrvatske. Šustar - ostavka!', komentirao je za tportal SDP-ov Domagoj Hajduković, kojemu je u fokusu rada i obrazovanje.

Oglasio se i bivši pomoćnik ministra obrazovanja Saša Zelenika. 'Ovo je najgora stvar koja se Hrvatskoj dogodila u posljednjih 20-ak godina. Uništavaju nam budućnost te mogućnost da naša djeca žive kao njihovi vršnjaci u najnaprednijim zemljama svijeta. Pozivam stoga ministra Šustara da odmah podnese neopozivu ostavku! Njega i njegove kolege u Vladi, ali i razne ilčiće i rusakice, može biti sram. Učinili su nešto što će ih obilježiti kao promašene političare i ljude, ma što su dosad u životu napravili i što god odsad naprave. Ovo je jednostavno potez koji poziva na aktivan otpor svim institucionalno dopuštenim sredstvima i zbacivanje ove nesposobne bulumente s vlasti', poručio je Zelenika za tportal.

'Takozvani tipfeler, koji očito to nije bio, točka 11. iz programa Vlade koja je glasila 'Zaustaviti trenutno cjelovitu kurikularnu reformu' ostvaruje se. Ministar Šustar kukavički je odšutio desant na reformu 'u ime obitelji' jer mu se jako sviđa sjediti u njegovoj fotelji. I ništa ne činiti. Vrijeme je da se krene! Pred MZOS, na ulice i trgove! Za reformu obrazovanja i budućnost Hrvatske!', poručio je bivši ministar Željko Jovanović.

Ostavku resornog ministra zahtijeva i HNS. 'Ovo što se danas dogodilo, da stručna radna skupina koja je pripremala kurikularnu reformu odstupa pod pritiscima primitivne Hrvatske, jedna je od najlošijih vijesti u zadnjih nekoliko godina. Ministar Šustar je samo dokazao da je talac interesa onih krugova koji bi Hrvatsku rado vidjeli u 19. stoljeću. Šalje se strašno loša poruka da se iskra nade da bi u ovoj zemlji moglo biti bolje može ugasiti samo zbog toga što nas se želi i dalje držati neprosvijećenima, zaostalima i u zatvorenom društvu. Nakon ovog Šustar nema nikakav legitimitet ni moralni integritet biti ministar znanosti i obrazovanja jer je interese znanosti i obrazovanja žrtvovao političkim interesima klerikalne i primitivne Hrvatske, odnosno interesima onih koji potiho i ustrajno rade na klerikalizaciji i primitivizaciji Hrvatske. HNS podsjeća da je samo obrazovanje i razvoj znanosti dugoročno gledano pravi put modernizacije društva i stvaranja blagostanja', kazao je za tportal HNS-ov Goran Beus Richembergh.

Na odgovornost Šustara, ali i predsjednicu Odbora za obrazovanje Gordanu Rusak pozvali su i iz ORaH-a. 'ORaH smatra da samo stručno povjerenstvo može do kraja provesti reformu te da odgoj i obrazovanje treba prepustiti stručnjacima. ORaH smatra nedopustivim upletanje pojedinih saborskih zastupnika u višegodišnji stručni rad članova stručnog tima za promjenu kurikuluma. Održivi razvoj Hrvatske - ORaH smatra da stručni tim mora biti plaćen i da dugoročno moraju biti osigurana sredstva za njihov rad. Stoga ORaH u cijelosti podržava zahtjeve dr. sc. Borisa Jokića, voditelja projekta kurikularne reforme, da prestanu politički pritisci na rad i djelovanje stručnog povjerenstva koje je jedino birano javnim natječajem', oglasili su se još jutros iz ORaH-a.

Stranka Hrid usprotivila se svakom političkom pritisku na stručnjake uključene u posao oko kurikularne reforme. 'Ako se zbog političko-ideoloških rasprava ili onih poput 'naš stručnjak je bolji od vašeg' izgubi još jedna godina, Hrvatska će po tko zna koji put propustiti priliku da poboljša obrazovni sustav', poručili su.

'Apeliramo da se prestane raditi po štetnom principu da sa svakom novom smjenom vlasti započinje 'nova era'. Zar ni u čemu ne može biti kontinuiteta?! Pita li se itko od njih kako će 65 tisuća učitelja i nastavnika nakon zadnjih događaja biti motivirani i angažirani da bi mogli obrazovati učenike na drukčiji način i pripremiti ih za budućnost. Da ne spominjemo njihovu potplaćenost i druge aktualne probleme hrvatskog obrazovnog sustava. Politika je opet zakazala sa svojim plitkim i površnim pristupom, dok istodobno druge zemlje ulažući u obrazovni sustav odmiču naprijed', ocijenili su u Hridu.

Stranka Pametno poručila je pak da je vrijeme da Vlada odstupi i da se raspišu novi izbori. 'Stranka Pametno se najoštrije protivi zaustavljanju Cjelovite kurikularne reforme od strane vladajuće koalicije te traži neodgodivu i neopozivu ostavku ministra Predraga Šustara, cijele Vlade, ali i saborskih zastupnika, posebice gospođe Rusak, koji su doveli do ostavke Ekspertne radne skupine. Otkako su na vlasti, svi oni uništavaju nam sadašnjost, a ne smijemo dopustiti da nam unište i budućnost. Glavni prioriteti svakog modernog društva su obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje. Zato je ovo što se događa Hrvatskoj jedna od najvećih katastrofa od uspostavljanja samostalne države. Perfidno je zaustavljena Cjelovita kurikularna reforma, najvažnija od svih reformi koje su ikad planirane i započete u Hrvatskoj', naglasio je Ivica Puljak, tajnik stranke Pametno, te dodao: 'Jedno su govorili u javnosti, a drugo radili u pozadini. Zato pozivamo sve građane na otpor ovoj politici koja cijelo naše društvo vodi direktno u srednji vijek. Oni žele zaustaviti našu djecu u gradnji budućnosti s naprednim zemljama svijeta i mi im to ne smijemo dopustiti.'

No drugačije mišljenje ima HDZ-ova Sanja Putica, inače članica saborskog Odbora za obrazovanje. Njoj poziv resornom ministru da razriješi ekspertnu skupinu nije iznenađenje. 'Meni je žao da se dižu tenzije. Ultimatum isključuje dijalog, a takve poruke nisu dolazile od Ministarstva. Niti Ministarstvo niti mi u saborskom Odboru nikada nismo rekli da ne želimo daljnju implementaciju. Želimo nastavak rada na reformi, no o tome treba razgovarati i treba je nadopuniti', kazala je Putica za tportal.

'Ponosni smo što je Hrast bio pojačalo svih onih stručnjaka, akademika i stručnih institucija čiji glas nije bio dostupan široj javnosti . Ekspertna skupina koju je postavio SDP, na čelu s gospodinom Jokićem nije htjela saslušati i uključiti te stručnjake, dapače optuživala ih je da su protiv reforme samo zato jer su imali kritike na dosad učinjeno', poručuju iz Hrasta.

'Nadamo se da će se reforma sad još brže nastaviti, jer nam je ona vrlo potrebna. Nadamo se da će ekspertna skupina u novom sazivu pokazati širinu i da će uključiti mišljenja svih stručnjaka jer u tako važnoj temi nema mjesta isključivosti i ultimatumima. Hrast će i dalje otvoreno i s uvjerenjem iznositi stavove javnosti i struke i vjerujemo da ćemo i nadalje kvalitetno doprinositi razvoju hrvatskog školstva', kažu u Hrastu.

Rusak: Žao mi je zbog Jokićeve ostavke

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Gordana Rusak kazala je u srijedu kako joj je žao zbog ostavke Ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme na čelu s Borisom Jokićem te istaknula da je pogrešan dojam u javnosti o prepucavanja 'za' i 'protiv' Jokića.

'Oni koji su 'za' reformu su po tome i za Jokića, dok su oni koji su 'protiv' njega ujedno i protiv reforme. To je potpuno pogrešan pristup', kazala je kratko ta nezavisna saborska zastupnica Hini.

Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić i njegov stručni tim u srijedu su dali neopozive ostavke obrazloživši taj čin političkim pritiscima, uz poruku kako je njihova odluka konačna i kako razgovora o njoj nema.