VIKEND POČINJE U 12.30

Burza rada ukrala još par sati od produženog vikenda

25.05.2016 u 12:14

Bionic
Reading

Djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas rade skraćeno, po svemu sudeći zbog sutrašnjeg blagdana Tijelova zahvaljujući kojem će mnogi hrvatski građani uzeti slobodan petak i osigurati produženi vikend. Takvu informaciju potvrdili su nam službenici u Zagrebu i Splitu, izričito navodeći da Zavod za korisnike danas radi do 12.30 sati, umjesto do uobičajenih 15.30 sati. To, međutim, ne znači da će korisnici Zavoda 'poljubiti vrata' dođu li iza 12.30 jer će za njihove potrebe u Zavodu ipak biti ostavljen pokoji službenik

Iz HZZ-a su brzo odgovorili na pitanje tportala zašto Hrvatski zavod za zapošljavanje danas radi skraćeno za korisnike, kako nam je precizirano prvo u Regionalnom centru HZZ-a u Zagrebu (Zvonimirova ulica), a potom i u Splitu (Bihaćka), a pritom nisu naveli da njihovi djelatnici rade skraćeno.

'Svakim radnim danom, pa tako i danas, područni uredi i ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje osiguravaju dostupnost usluga našim korisnicima (prijava u evidenciju nezaposlenih, predaja potrebe za radnikom i dr.) u uredovnom radnom vremenu kako je naznačeno na našim internetskim stranicama', stoji u odgovoru koji potpisuje Hrvatski zavod za zapošljavanje. Radno vrijeme, dakle, trebalo bi se moći vidjeti ovdje

Tportal doznaje od djelatnice u HZZ-u, koja je htjela ostati anonimna, da je rad u Regionalnom uredu u Zagrebu danas podijeljen u dvije skraćene smjene, pa tako neki danas nisu morali na posao do 11 sati, dok će drugi ranije napustiti radno mjesto. U Splitu su neki tek jutros doznali da rade skraćeno, po 'naputku iz Zagreba', kako nam je rekao drugi sugovornik iz HZZ-a.

Pleša: Stvar je svakog rukovoditelja hoće li ljude prije nekog blagdana pustiti ranije

Takve povlastice nisu novost za djelatnike HZZ-a, ali je dosad bilo uobičajeno da s posla mogu ranije otići samo na Veliki petak i Badnjak, naravno uz organiziranu 'dežurnu' službu. Bilo je to u vrijeme bivše dugogodišnje ravnateljice Ankice Paun Jarallah, koju je Vlada razriješila u travnju, a vršiteljem dužnosti ravnatelja imenovan je Ante Lončar

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, suzdržan je u komentaru današnje radne situacije u HZZ-u.

'To je vječno pitanje koje se prije svakih blagdana postavlja, hoće li tijela državne uprave raditi, spajati ili neće spajati. Načelno, državna tijela u pravilu rade puno radno vrijeme i ne spajaju blagdane, a stvar je svakog rukovoditelja hoće li ljude prije nekog blagdana pustiti ranije ili neće', kaže Pleše. Je li takva praksa za načelnu osudu? Pleše se nije želio upuštati u odgovor na to pitanje.

No što je, uostalom, nekoliko slobodnih sati u odnosu na četiri slobodna dana, koliko su na račun Tijelova sami sebi dodijelili saborski zastupnici. Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner najavio je u petak da Sabor zbog blagdana Tijelova neće zasjedati idući tjedan, ali će zato raditi, ni manje ni više, cijeli tjedan iza toga.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje danas rade puno radno vrijeme, do 16 sati.