Hrvatska UGLEDNA BUGARKA KOD PUSIĆ

Cačeva impresionirana borbom protiv korupcije

Hrvatska i Bugarska svjesne su svoje odgovornosti za regiju jugoistočne Europe, a po ulasku Hrvatske u EU dvije bi se zemlje trebale zajednički zauzeti za jačanje suradnje Unije s tom regijom, rekla je u srijedu u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU Vesna Pusić nakon razgovora s predsjednicom bugarskoga parlamenta Ceckom Cačevom

ZAGREB - "Hrvatska i Bugarska imaju punu svijest o odgovornosti za cijelu regiju jugoistočne Europe. Surađivat ćemo i u Europskom parlamentu, zapravo jugoistočna Europa je tema koju mi trebamo zajednički predstavljati u Europskoj uniji", rekla je Vesna Pusić. Dodala je da je s Cačevom, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarala i o iskustvima parlamentarnog nadzora nad procesom pristupanja Europskoj uniji.

"Za Hrvatsku su bugarska iskustva važna i zanimljiva jer se Bugarska nosila sa sličnim problemima, a Europska komisija je iz iskustva bugarskoga pristupanja uvela Hrvatskoj neka nova mjerila i neke dodatne kriterije", rekla je Pusić. "Sa zadovoljstvom mogu reći da su predsjednica i izaslanstvo bugarskoga Parlamenta ponudili svu pomoć Hrvatskoj za okončanje prisutpnih pregovora, kako u Europskom parlamentu, tako i u drugim europskim institucijama", rekla je Pusić.

Predsjednica bugarskoga Parlamenta kazala je da Bugarska kao zemlja koja je već članica EU-a može koristiti hrvatska iskustva na nekim područjima na kojima je Hrvatska postigla dobre rezultate, poput borbe protiv organiziranoga kriminala.

"Bila sam impresionirana činjenicom da u Hrvatskoj postoje četiri suda koja su formirana isključivo za borbu protiv organiziranoga kriminala i korupcije", rekla je Cačeva. Dodala je, da će se zauzeti da Bugarska primijeni ta hrvatska iskustva ako to bude moguće.

"Bugarskoj predstoji reforma kaznenoga zakonodavstva... zadužit ću bugarskoga veleposlanika da nam pošalje tekstove hrvatskih zakona kako bismo ih iskoristili ako je to moguće", rekla je Cačeva.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još