BUBANJE NAPAMET

Jokić: Hrvatske škole su idealne za štrebere

25.05.2016 u 09:16

Bionic
Reading

Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić izjavio je u utorak navečer da su današnje hrvatske škole idealne za štrebere jer se u njima sve uči napamet

Na predstavljanju kurikularne reforme skupini njemačkih i hrvatskih gospodarstvenika, koji su u utorak u sklopu Njemačko-hrvatske komore imali izbornu skupštinu, Jokić je istaknuo da su hrvatski učenici u 15. godini života funkcionalno nepismeni.

Dodao je i da u tim godinama imamo tek sedam posto matematički pismenih te da će Hrvatska 2027. godine biti potpuno nekonkurentna s Estonijom, Slovačkom i Slovenijom.

'Ova reforma nije izrada dokumenata', rekao je Jokić dodavši kako treba promijeniti obrazovni sustav.

Naglasio je da obrazovni sustav ne stvara osobe, nego okruženje mladim osobama da razviju svoje potencijale. Sustav ih treba osposobiti za nastavak školovanja i rad te naučiti da uvažavaju druge i aktivno sudjeluju u zajednici, smatra Jokić.

Istaknuo je i da ih sustav treba učiti rješavanju problema, poduzetnosti, donošenju odluka, kreativnom radu i kritičkom mišljenju.

Kurikularnu reformu podupiru HUP, Hrvatska gospodarska komora i sindikati, a podupiru nas također Njemačka i Austrija, kazao je Jokić.

Dodajmo da je ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme za sutra u 12 sati najavila konferenciju za novinare, naime, dva sata ranije ističe rok koji je skupina dala Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na čelu s ministrom Predragom Šustarom da se očituje o tome je li podrška novih vlasti njihovu radu bila i ostala samo načelna, a ne i konkretna, uz poruku da skupina ni pod koju cijenu neće pristati na pokušaje nametanja političkih pritisaka i cenzure, a takvima smatra najnovije odluke Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Jokić je kazao i da će skupina podnijeti ostavku ako Šustar do srijede, 25. svibnja, ne pokaže ozbiljne namjere da se neodrživu situaciju promijeni. On je svoju konferenciju za medije najavio za petak, 27. svibnja.