RAZGOVOR ZA HTV

Hasanbegović o fašizaciji društva, verbalnom građanskom ratu, Karamarku i neprofitnim medijima

24.05.2016 u 19:24

Bionic
Reading

Moderna Hrvatska počiva na dvije temeljne vrednote - ideji hrvatske državne neovisnosti i demokratskog parlamentarnog poretka, a oporba želi diskreditirati Tomislava Karamarka, no ta difamacijska kampanja neće polučiti rezultate, poručio je u razgovoru za HTV ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je s ministrom razgovarao prije no što je francuski Liberation objavio otvoreno pismo kojim brojni intelektualci iz Europe i svijeta traže Hasanbegovićevu smjenu zbog njegova povijesnog revizionizma

Upitan zašto u Hrvatskoj nema društvenog konsenzusa oko toga da su i nacizam i komunizam zlo, Hasanbegović je HTV-u rekao da postoje određeni povijesni, ali i političko-nacionalni razlozi, naime, on upozorava da 'hrvatsko društvo u tom smislu nije doživjelo katarzu, a činjenica izostanka katarze i cjelovitog suočavanja s prošlošću dovodi do društvenih potresa i razdora kojima svjedočimo svakodnevno'.

Hasanbegović, koji je sudjelovao u Balatonfüredu na književnom forumu s kolegama iz 14 zemalja srednje i istočne Europe te Narodne Republike Kine, smatra da Hrvatskoj iskustvo zemalja istočne i srednje Europe s kojima djelimo zajedničku povijest života pod komunističkom totalitarnom vladavinom, može biti koristan društveni predložak kako završiti taj proces suočavanja s prošlošću, koji u sebi kao temeljni postulat sadržava jasan prekid sa svim protudemokratskim režimima koji su prethodili stanju uspostavljenom 30. svibnja 1990. godine.

'Moderna hrvatska država počiva na dvije temeljne vrednote, a to je ideja hrvatske državne neovisnosti i demokratski parlamentarni poredak. Obje te vrednote su u savršenoj suprotnosti sa svim bitnim značajkama jugoslavenskog komunizma kojega određene i političke snage, ali i struje u javnom životu, sustavno nastoje rehabilitirati i revitalizirati, uključujući i preko manipulacije pojmom antifašizma', rekao je Hasanbegović HTV-u

Da bi se prekinula polarizacija društva, potrebno je minimalno suglasje o temeljnim društvenim vrednotama, a to je jasna osuda svih protudemokratskih i protuhrvatskih obilježja stanja koje je prethodilo uspostavi moderne hrvatske države, kazao je ministar i podcrtao: 'Dakle, iz državnih temelja treba jasno ukloniti sve ono što podjeća na bilo koji zločinački režim i potražiti konsenzus u onome što nam je svima zajedničko'.

Upitan kako ga prihvaćaju europske kolege, Hasanbegović je rekao da je Ministarstvo kulture pokrenulo intenzivnu međunarodnu kulturnu suradnju, 'posebice s važnim i ključnim zemljama, našim susjedima u srednjoj i istočnoj Europi s kojima dijelimo zajedničko povijesno nasljeđe i zajednička iskustva polustoljetnog života u nedemokratskim sustavima'.

'Činjenica da smo potpisali brojne sporazume, da ćemo ih potpisati još, govori da sve ono što se može čitati o stanovitoj međunarodnoj izolaciji Republike Hrvatske, posebice ove Vlade ili mene kao tek jednog od ministara u toj vladi, predstvalja najobičnije špekulacije, nije utemeljeno u istini', tvrdi Hasanbegović.

On se složio s tezom da je u Hrvatskoj na djelu verbalni građanski rat, kojemu 'svjedočimo svaki dan', ali smatra da je 'teza o fašizaciji društva jedna vrsta političke diskvalifikacije. Ona nije utemeljena ni u jednoj činjenici, nije utemeljena ni u jednom postupku ili izjavi bilo kojega ministra u hrvatskoj vladi i bilo kojeg istaknutog sudionika javnog ili političkog života'.

Riječ je o pokušaju političke diskvalifikacije i zapravo prenošenju legitimne političko-stranačke borbe na ideološko područje, naglasio je Hasanbegović, koji se osvrnuo i na SDP-ov zahtjev za smjenom prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, kazavši da je riječ o 'potpuno legitimnom i uobičajenom instrumentu parlamentarne oporbe, ali da se temelji na difamacijskoj kampanji protiv Karamarka kojom ga se želi osobno diskreditirati kao predsjednika HDZ-a i ključnog predstavnika najjače stranke u sadašnjoj vladajućoj većini'.

'Svaka difamacijska kampanja koja ne počiva na činjenicama, ne može polučiti rezultate i siguran sam da će u parlamentarnoj proceduri taj zahtjev biti odbijen te da će se potvrditi parlamentarna većina', zaključio je HDZ-ov ministar, koji od Mosta ne očekuje iznenađenja jer je šef te stranke i potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao da će se voditi činjenicama, a ne glasinama.

'Podsjetio bih da će ključnu podlogu za orijentaciju zastupnika Mosta u konačnom izricanju pravorijeka o tom pitanju imati nalaz Povjerenstva. Sam Karamarko, čiste savjesti i u dobroj vjeri, sam je pozvao da o tome donese odluku', rekao je Hasanbegović pa se osvrnuo i na ukidanje sredstava i Povjerenstva za neprofitne medije, poručivši da mu nije žao: 'To je bila jedna kratkotrajna praksa u bivšem ministarstvu koja je izazvala brojne kontroverze vezano uz nejasne kriterije i način raspodjele.' 

'Podsjetio bih da je upravo zbog raspodjele tih sredstava Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo da je bivša ministrica Andrea Zlatar Violić bila u konkretnom sukobu interesa', ustvrdio je Hasanbegović, koji tvrdi i da se medije i dalje financira, no da Ministarstvo kulture zapravo nikada nije trebalo biti nadležno tijelo - ključnu ulogu u tome ima Agencija za elektroničke medije.