Hrvatska TREĆI BLOK

HNS i HSU objavili 'zaruke'

  • Autor: V. Brkulj
  • 11.11.2009 12:50:17
  • 11.11.2009 9:33:09

Hrvatska narodna stranka i Hrvatska stranka umirovljenika objavili su u srijedu u Zagrebu 'zaruke' koje bi u konačnici trebale rezultirati 'brakom', odnosno trećim blokom koji bi uz njih kako njegove nosioce mogle činiti brojne druge manje stranke za koje su otvorene

'Nadamo se da kad zaruke prerastu u brak, on neće biti iz interesa za HNS i HSU, već za građane. Mi se našim programima ne suprotstavljamo već se nadopunjavamo', kazao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, da bi potom obrazložio razloge za ulazak u moguću novu bračnu zajednicu.

Pusić na čekanju

Hoće li HSU pozvati svoje članove i birače da podrže HNS-ovu predsjedničku kandidatkinju Vesnu Pusić na predstojećim izborima još nije poznato. 'Objava ovih zaruka nije bila uvjetovana podrškom Vesni Pusić. 'Ona će se moći predstaviti Središnjem odboru HSU 24. studenog, a nakon toga će biti donesena odluka hoćemo li dati preporuku da je se i podrži', kazao je Hrelja.

'Prije dvije godine, HSU je bio žrtva izbornog inženjeringa i odlučni smo u stavu da se to više nikad neće dogoditi. Zbog tog inženjeringa, većina glasova za HSU pretvorena je u mandate HDZ-a i SDP-a, a 13 posto naših glasova pretvoreno je samo u jedan mandat.

Taj tzv. štakorski efekt više se neće ponoviti. Nećemo još ništa potpisati, samo ćemo si dati ruke, pa ovo smatrajte Martinjskom objavom', istaknuo je Hrelja.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik HNS-a Radimir Čačić koji žali što situaciju sa inženjeringom nije uvidio 2003, a ni 2007. godine.

'Da smo to uvidjeli na vrijeme, HNS bi imao više mandata u Saboru, a Hrvatska bi imala Vladu lijevog centra. Danas smo pametniji i mi i HSU', rekao je Čačić ustvrdivši potom da sklapanju trećeg bloka 'nije kumovao predsjednik Mesić' koji dolazi iz HNS-a, ali bi uskoro trebao postati član HSU'.

Stranački čelnici istaknuli su da su otvoreni za razgovore sa svim strankama, kao i s SDP-om i IDS-om, a u konačnici nije isključeno ni to da pred sljedeće izbore dođe do sporazuma jedne šire koalicije u kojem bi nositelji cijele priče bili HNS i HSU kao pokretači trećeg bloka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još