USTAŠEVANJE NA MISI

Evo što DORH kaže o kaznenoj prijavi protiv svećenika Prcele

25.05.2016 u 07:08

Bionic
Reading

Dvadesetak građana podnijelo je, prije dva tjedna, kaznenu prijavu protiv svećenika Luke Prcele zbog sumnje da je počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona, na nedjeljnoj misi 8. svibnja prenošenoj izravno na Hrvatskoj radioteleviziji, tijekom koje je glorificirao Antu Pavelića i zločinačku tvorevinu NDH pa smo u DORH-u provjerili postupaju li po toj prijavi i kako daleko su stigli s izvidima

Na pitanje tportala je li DORH postupao po kaznenoj prijavi 20-ak građana, koju je sastavila i inicirala novinarka Nataša Škaričić, stigao je odgovor iz Županijskog državnog odvjetništva Split iz kojeg poručuju da 'provode izvide i provjeravaju navode iz kaznene prijave'.

Na pitanje jesu li razgovarali s prijavljenim svećenikom Lukom Prcelom i je li utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela, nisu željeli odgovoriti pod izlikom primjene Zakona o kaznenom postupku, prema kojemu je postupanje tijekom izvida tajno.

Podsjetimo, u izravnom televizijskom prijenosu na HRT-u Prcela se okomio na predsjednicuKolindu Grabar Kitarović jer je, uoči komemoracije u Jasenovcu, izjavila da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila zločinačka tvorevina.

'Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45? Ma, ja pitam, ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla - pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više ovoga što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme, tijekom ovih dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, antihrvatski predsjednici', bjesnio je Prcela.

Predsjednica ga je preko društvenih mreža pozvala da se okrene budućnosti, od njega se ogradio i provincijal Dominikanskog samostanaAnto Gavrić, a SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk zatražio je reakciju USKOK-a. Prcela, inače poznat po veličanju ustaštva i držanju misa za Antu Pavelića, unatoč svemu ostao je pri svojim stavovima

Tri katoličke intelektualke, časna sestra i profesorica biblijske hermeneutike Jadranka Brnčić, teologinja i mirovna aktivistica Ana Raffai te redovnica Isusovih malih sestara Vesna Zovkić, javnim pismom oštro su se ogradile od Prceline 'propovijedi'.

'Dana 8. svibnja ove godine HRT je prenosio nedjeljnu misu što ju je predvodio prior dominikanskog samostana u Splitu Luka Prcela. Tom prilikom Prcela je u svojoj propovijedi zamjerio onima koji osuđuju Nezavisnu Državu Hrvatsku. Budući da je svoju zamjerku izrekao u javnom prostoru, ona nije više tek privatni stav pojedinca, nego i javni stav Crkve kojoj i mi pripadamo. Stoga smo očekivale da će se predstavnici crkvenih institucija jasnije i oštrije od toga stava ograditi', napisale su časne sestre.

'Kao kršćanke i građanke želimo jasno reći svoj 'ne': ne želimo da se liturgijski i medijski prostor zloupotrebljava za promicanje ideja koje su u potpunoj suprotnosti s Evanđeljem i zabrinjava nas svako javno ili prešutno njihovo podržavanje. Progovaramo u ime svoje savjesti i iz želje da oltar ostane mjesto navještaja Isusove poruke i da joj kao Crkva budemo vjerni', nastavlja se dalje u pismu.

Tportal je tada kontaktirao časnu sestru iz zagrebačke Dubrave Vesnu Zovkić, jednu od potpisnica, koja kaže da se na javno obraćanje odlučila jer želi da se čuje glas katolika koji misle drugačije. 'Volim svoju Crkvu i zbog ljubavi prema Bogu i čovjeku trebamo graditi mostove i uvijek ostati ljudi', istaknula je sestra Zovkić.

U kaznenoj prijavi dvadesetak građana, predvođenih Natašom Škaričić, navedene su izjave Prcele uz dodatak da postoji osnovana sumnja da je svećenik počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325., stavak 4. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, koji kaže: Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zloĉina, usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla ili boje kože, na način koji je prikladan potaknuti nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili pripadnika te skupine.