NACIONAL POVEZUJE

Jozo Petrović iz Ine plaćao Karamarkov Soboli

24.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Tjednik Nacional u novom broju objavio je dokumente koji navodno dokazuju poslovnu vezu Tomislava Karamarka i lobista MOL-a Josipa Petrovića. Kako navode, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko radio je preko tvrtke Soboli za Inu u vrijeme kada je u njenoj upravi sjedio današnji konzultant MOL-a Josip Petrović i kada je mađarski MOL već bio suvlasnik Ine. Riječ je o dokumentima iz 2005. godine

Kako navode, Nacionalu su koncem prošlog tjedna dostavljena izvješća koja je Ini slala tvrtka Soboli, među čijim se osnivačima može pronaći Tomislava Karamarka.

U Nacionalu smatraju da su se, sudeći prema rukom dopisanom tekstu na pisanom memorandumu Sobolija, ta izvješća dostavljala izravno Josipu Petroviću. Zanimljivo je da ona nose oznaku tajnosti, a radi se o pet izvješća koja su Ini, čini se upravo na ruke tadašnjeg člana Uprave Josipa Petrovića, dostavljena između 1. i 5. ožujka 2005. Dokumenti koje je objavio Nacional nisu novi i isti tjednik već je pisao o ovoj temi.

ODBAČENA KAZNENA PRIJAVA ZBOG SOBOLIJA

Karamarkova tvrtka Soboli već je dugo vremena predmet interesa medija, a predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumljak je protiv Karamarka bio podnio kaznenu prijavu jer je smatrao da su se njegove tvrtke obogatile dok je on bio na dužnostima u obavještajnom sustavu i MUP-u.

Navodio je tada, primjerice, da su Karamarkove tvrtke, među kojima i Soboli, dobivale navodno sporne poslove s javnim tvrtkama. Kaznena prijava je odbačena u ožujku ove godine. Inače, ulaskom u Vladu Karamarko je za savjetnika uzeo Ivana Baketu, koji je s njim surađivao u tvrtki Soboli. Tvrtku Soboli Karamarko je osnovao 2003., nakon odlaska iz politike i tajnih službi. Karamarko je bio predsjednik Uprave od 2003. do 2005., a Baketa član Uprave. Tvrtka Soboli u međuvremenu je ugašena.

VEZA S MOL-OM

Podsjetimo, upravo je Nacional prvi objavio dokumente koji dokazuju poslovnu vezu između Petrovića i Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a. Petrović je preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje gotovo pune dvije godine za usluge savjetovanja i medijskih analiza na energetskom tržištu plaćao tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Karamarko, 2500 eura mjesečno. Ukupno je isplatio najmanje pola milijuna kuna, objavio je tada Nacional.

Zbog toga otkrića Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak kako bi utvrdilo nalazi li se Karamarko u sukobu interesa.