MESIĆ O ARENAMA I MOSTOVIMA

'Preskupo plaćamo sebične političare'

11.11.2009 u 12:44

Bionic
Reading

Hrvatska je bolesna od nezaposlenosti, dijagnosticirao je predsjednik Mesić na otvorenju 17. savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista pod nazivom 'Ekonomska politika Hrvatske u 2010.'

Problem je što lokalni političari otimaju novac za arene i mostove, napomenuo je i dodao da država plaća preskupu cijenu za ponašanje političara koji ne gledaju na buduće generacije, već na vlastitu korist. Krajnje je vrijeme, rekao je Mesić, da na scenu stupe državnici koji osjećaju poštovanje prema budućim generacijama.

Kazao je kako je istina da inflacije nema, ali povijest nas uči da je deflacija uzrokovala sve krize u prošlosti, pa i ovu.

Osvrnuo se i na ulogu Hrvatske narodne banke koja bi trebala osigurati likvidnost, objašnjavajući to na jednostavnom primjeru Rusa kojemu se u Francuskoj pokvario skupocjeni auto. Rezervni dio trebao je naručiti od proizvođača pa je potražio smještaj u pansionu i tražio ključ od vlasnika kako bi pogledao sobu. Rus mu je dao 100 eura kaucije i uzeo ključ. Vlasnik je odmah novac dao mesaru kako bi podmirio dug, mesar je dao novac svom pomoćniku kome je dugovao plaću, a pomoćnik prostitutki jer joj je ostao dužan za usluge. Ona je pak vratila dug za sobu u pansionu u kojemu je obavljala svoju djelatnost. Rus se vratio u pansion, rekao da mu soba ne odgovara pa mu je vlasnik vratio njegovih 100 eura. Rus je u ovoj pričici imao ulogu Narodne banke jer je osigurao likvidnost.

Mesić se zapitao zašto to tako jednostavno ne funkcionira i kod nas te je odmah i odgovorio: 'Zato što bi u našem pansionu za susjednim stolom sjedio lokalni političar koji bi odmah uzeo novac za neku arenu, most ili nešto treće.'

Zaključio je da je u ovih 10 godina često preuzimao ulogu Don Kihota. U nedostatku podrške to je moglo umiriti njegovu savjest, ali ne i popraviti stvari, rekao je.