O NOVIM IZBORIMA

Karamarko: Nikad se ne kladim, ali možemo se okladiti...

22.05.2016 u 17:53

Bionic
Reading

Hoće li biti preslagivanja vladajuće većine u Hrvatskom saboru? Ako se pita predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, ništa od toga. On je za Media servis jasno dao do znanja kako očekuje da će Vlada u ovoj konfiguraciji dočekati kraj mandata, unatoč svemu, pa i aferi Konzultantica. Kladio bi se Karamarko i da prijevremenih izbora neće biti

'Mi ćemo sve učiniti da opstane ova vlada upravo u ovoj konfiguraciji. Ako me ljudi pitaju, a pitaju me ovih dana, što mislim o novim izborima, nisam za nove izbore', rekao je Karamarko. Misli li on da će odraditi mandat do kraja? 'Apsolutno'. Bi li se kladio u to? 'A, sad, nikad se ne kladim. Ali evo, ajde, možemo se kladiti', poručio je za Media servis Tomislav Karamarko

Scenarij preslagivanja većine odbacuje i šef HSLS-a Darinko Kosor, dok je zanimljive poruke o opstanku koalicije poslao jučer šef HSS-a Krešo Beljak

'Može opstati. Sad je na djelu ukorijenjivanje i uhljebljivanje, a 75 posto svih onih uhljeba koje ne vidite neće dati da se ta ledena santa pomakne', rekao je Beljak. U Mostu su, s druge strane, očito podijeljenih mišljenja. Od izjave Jure Martinovića da su oni dio vladajuće većine i da neće učiniti ništa da to narušavaju, Most se ogradio, poručivši kako su aktualna događanja oko Karamarka i afere Konzultantica prije svega HDZ-ov problem te da nema pojedinaca čija bi pozicija bila važnija od cijele Vlade.

'Most mora birati želi li vlast ili čast'

Unatoč tome i često disonantnim tonovima između Mosta i HDZ-a, novinarka Večernjeg lista Iva Puljić Šego poručuje kako u ovom trenutku nikome, osim oporbi, ne odgovaraju prijevremeni izbori.

'Ovaj većinski drugi dio Mosta predvođen Petrovom pušta te balone da Vlada može preživjeti i bez Karamarka. Dakle, on radi sve jer hoće pronaći neku strategiju da Vlada preživi i ako Karamarko ostane u njoj i ako ga ne bude. Iz svega vidim da se u ovoj situaciji nikome ne ide na izbore, Mostu pada rejting, a HDZ je uzdrman ovom aferom. Ne vidim što bi oni zapravo tražili na novim izborima', rekla je Puljić Šego.

Urednik emisije 'Veto' Sanjin Španović ne isključuje moguće prijevremene izbore, a priče o preslagivanju većine odbacuje.

'Mislim da preslagivanje ni matematički nije realno jer je brojka od 76 teško dokučiva bilo kojoj strani. Ili ćemo vidjeti nastavak ovakve suradnje ili nove izbore. Sve ovisi o Mostu koji će morati birati želi li vlast ili čast', zaključio je Španović.

'Ako bi pao Karamarko, pala bi i Vlada'

Puljić Šego ističe kako Most svakako želi da ova Vlada opstane, na što će, međutim, u velikoj mjeri utjecati rasplet priče oko afere Konzultantica i mogućeg sukoba interesa Karamarka.

'Ako bi ona rasla, ako bi se stvorio jedan ogroman pritisak, onda je u tom slučaju sve moguće, pa da i Vlada padne. Po meni, čini mi se, ako bi pao Karamarko, pala bi i Vlada. Jedino ako se nakon izbora 28. svibnja u HDZ-u ne bi posložila baš takva situacija u Predsjedništvu stranke da bi im odgovaralo da se tako riješe Karamarka', istaknula je Puljić Šego.

Upravo stoga Karamarku su itekako bitni predstojeći unutarstranački izbori kako bi si ojačao poziciju u stranci, poručuje Španović. Dodaje kako, s druge druge strane, mora nastaviti pasivizirati Most.

'Jer nemojmo zaboraviti da je Most prije izbora govorio da su oni izbor koji će građanima omogućiti da se stvari koje su se događale posljednjih 25 godina više ne ponavljaju. Most sada to negira i govori da je to stvar SDP-a i HDZ-a i da se oni ne bi htjeli miješati', rekao je Španović.