KOLEKTIVNO POMILOVANJE

Građanska inicijativa Makedonaca održala satirični prosvjed u Zagrebu

21.05.2016 u 16:06

Bionic
Reading

U subotu je na Trgu žrtava fašizma te ispred veleposlanstva Makedonije u Zagrebu, održan je satirični prosvjed Građanske inicijative Makedonaca u Hrvatskoj pod naslovom Kolektivno pomilovanje – Opća abolicija 2.0.

Građanima Hrvatske podrijetlom iz Makedonije, te svima ostalima zainteresirani pružena je mogućnost da isprave pogrešku makedonskog predsjednika Đorgea Ivanova, koji je u travnju izvršio preventivnu amnestiju osoba osumnjičenih i optuženih za teška kaznena djela. Njihov profil i karakter poznati su iz serije razgovora vodećih državnih dužnosnika, koji su bili među 20 tisuća makedonskih građana prisluškivanih tijekom 10 godina vladavine nedemokratske i korumpirane vlade Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE-a. Dan prije prosvjeda, objava ovih razgovora zakonom je zabranjena.

Građanska inicijativa smatra da opća amnestija nije obuhvatila sva kaznena djela počinjena na štetu makedonske države. Stoga, na ovom satiričnom prosvjedu sudionicima je omogućeno da na formularima upišu grijehe za koje smatraju da ih je potrebno amnestirati. Građani su tako apelirali na predsjednika Ivanova da ih pomiluje zato što 'učestalo koriste zaštitni faktor kad vječno sunce sja', zato što su 'umrli, a nisu postali VMRO-ovci', dok neki čak apeliraju na vlast da ih pomiluje samo zato što gledaju sa simpatijama na prosvjednike koji već mjesec dana traže smjenu vlasti na makedonskim ulicama, obećavajući da se 'neće ponoviti'.

Na prosvjedu su pročitani i zahtjevi za pomilovanjem od istaknutih osoba i organizacija iz Hrvatske i Makedonije, pa je tako predsjednica Kolinda Grabar Kitarović molila predsjednika da je pomiluje zbog 'čuvanja njegovih leđa na zajedničkoj svečanoj večeri u Skopju, kada je kolektivno pomilovao osobe optužene za teška kaznena djela izborne prijevare i korupcije, dok su građani demolirali njegov ured.'

Daniela Karagjozoska, veleposlanica Makedonije u Hrvatskoj zatražila je pomilovanje zbog 'kršenja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, korištenja službenog vozila veleposlanstva u privatne svrhe te javnog vrijeđanja i diskreditiranja članova Građanske inicijative prilikom prosvjeda protiv vlasti u svibnju 2015'.

Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu tražila je pomilovanje zbog 'pružanja silne podrške makedonskim konzervativnim istomišljenicima na vlasti, optuženima za teška kriminalna djela, zauzvrat nudeći učlanjenje 10 zemalja u Klub prijatelja Makedonije u Europskom parmalentu koji je osnovala iz čiste i iskrene ljubavi prema Makedoniji. Na kraju svog zahtjeva, Petir dodaje: 'Bog će vas pomilovati!'. Posljednji je zahtjev o pomilovanju predsjednik Ivanov pisao samom sebi, a u njemu navodi kako će sebe amnestirat za izvršeno krivično djelo državnog udara na pravni i ustavni poredak Makedonije.

Budući da bi makedonsko veleposlanstvo u Zagrebu trebalo ispunjavati potrebe i uvažavati prava svih građana matične zemlje, Građanska inicijativa očekuje od veleposlanstva da diplomatskom poštom proslijedi zamolbe u ured makedonskog predsjednika. Od njega, pak, očekuju da postupi prema zahtjevima.