'OTVORENO' O POTICAJIMA

Marijana Petir napala Jakovinu: Ovo je zločinački pothvat!

20.05.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Revizija Europske komisije privremeno je zaustavila isplatu više od pola milijarde kuna poticaja za poljoprivredu. Razlog je niz nepravilnosti u dodjeli novca za ruralni razvoj u mandatu bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Ministar Tolušić najavio je kaznenu prijavu zbog podjele sredstava fiktivnim poduzećima. Jesu li namještani natječaji za novac iz Europske unije? Kako će reagirati Bruxselles? O ovome su raspravljali: Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu, Tihomir Jakovina, bivši ministar poljoprivrede, Mario Njavro, pomoćnik ministra poljoprivrede, Željko Banjavčić, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, Saša Bukovac iz HGK, Ružica Vukovac, saborska zastupnica Mosta

Kada je Ministarstvo poljoprivrede u mandatu Tihomira Jakovine izradilo pravilnik i pripremilo natječaj, Marijana Petir je, kako kaže, primjetila da se stvaraju neki umjetni uvjeti koji će pogodovati određenim tvrtka. Program ruralnog razvoja namijenjen je prije svega obiteljskim gospodarstvima, stoga smo apelirali na ministra Jakovinu da promjeni pravilnik koji omogućuje kasnije malverzacije te da poništi natječaj. Ministar se na to oglušio, rekla je.

Nalaz Europske komisije potvđuje ono što smo i mi govorili. Učinjen je niz prekršaja, ovo je čista zloupotreba vlasti i položaja, smatra Petir i dodaje kako se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima onemogućilo da dobiju novac koji njima život znači. Ako je više osoba bilo upleteno u ovo, riječ je o zločinačkom pothvatu, rekla je.

Tihomir Jakovina rekao je kako tu nije bilo ništa sporno. Svemu je prethodila široka javna rasprava i okrugli stolovi. Pričati da su se radile zlouporabe, da se namještalo i pogodovalo, to su čisti politički spinovi u državi u kojoj nova Vlada četiri mjeseca ima neprestane blokade i sukobe, niz pravih afera, rekao je. Nadodao je i da nije vidio dokumente o tome da je revizija zaustavila isplatu novca.

Program ruralnog razvoja je za poljoprivrednike bio zadnja slamka spasa, svi smo ga gledali s debelim iščekivanjima, rekla je Ružica Vukovac. Ministarstvo godinama nije vodilo brigu o proizvodnji i stanju na terenu i rezultati su vidljivi. Ako se ovo ne zaustavi, mi u naredne četiri godine nećemo imati niti jednu kravu, upozorila je. Po meni je Program ruralnog razvoja trebao pomoći malom poljoprivredniku, a ne nekakvim trgovačkim društvima koja niču kao gljive nakon kiše.

Jakovina joj je odgovorio da su postojali određeni protokoli i procedure te da ovo što ona govori samo pokazuje njezino neznanje.

Mario Njavro rekao je da ništa od bespovratnih sredstava još nije isplaćeno i potrošeno. Jakovini je rekao da samouvjereno govori, premda puno toga što je rekao nije točno. Željko Banjavčić upozorio je na vrlo loše stanje u voćarstvu. Nije se osigurao profitabilan posao, voćari ne mogu osigurati dohodak koji je dostatan da bi održavali svoje nasade, rekao je. Voćnjaci propadaju ako se ne obnavljaju, konkurencija na tržištu je vrlo oštra, a na putu do potrošača je previše posrednika, objasnio je.

Ako neki od sudionika ovog natječaja koji su trebali dobiti sredstva, a ne dobiju ih, odluče tužiti državu, mogli bi dobiti sudski spor, rekao je Saša Bukovac. Svi oni koji su zadovoljili kriterije, bili pravilni ili ne, ostvarili su pravo na dodjelu potpora. Osnovna pogreška je, kaže, to što su se u jedan natječaj utrpali i mali i veliki.

Jakovina je rekao da bi se moglo raspravljati o tim velikim igračima u Hrvatskoj jer jedan Nestle dođe i kupi kompletno gospodarstvo republike Hrvatske. Vukovac mu je odgovorila da ne može Nestle doći u Hrvatsku i kupiti je cijelu dok imamo mala, jaka obiteljska gospodarstva. Izgubili smo ljude i novac, a sad smo dobili pljusku od Europske komisije, nadodala je.

Emisiju pogledajte u cijelosti: