HASANBEGOVIĆA IŽIVCIRALI

Ministar kulture o spomeniku: Žrtve Lore? A što je s Titovim žrtvama?

19.05.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović puna dva dana proveo je u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje je opisao kao 'povijesno i sadašnje središte Hrvatske'. I dok je srijedu potpuno posvetio županu Zlatku Ževrnji i kulturnim ustanovama iz splitske okolice, u četvrtak je navratio do gradonačelnika Ive Baldasara

Iako su proteklih mjeseci u Splitu boravili i premijer Tihomir Orešković i još nekoliko HDZ-ovih ministara, Zlatko Hasanbegović je prvi koji je posjetio i zgradu gradske uprave. Sat vremena je iza zatvorenih vrata razgovarao s Baldasarom i suradnicima, a primijetili smo zanimljiv detalj: župan Ževrnja i njegova ekipa sjedili su na ministrovoj strani stola, kao da su u svome gradu gosti. Pitali smo ga razlog, no on se samo nasmijao...

Nije poznato jesu li Baldasar i Hasanbegović razgovarali na temu HOS-a, no na konferenciji za novinare ministar kulture naoštrio se na jednu drugu temu:
postavljanje spomenika 72. bojnoj Vojne policije. Odluku o tome upravo jučer donijelo je Gradsko vijeće Splita gotovo jednoglasno, tek su stranka Pametno  i dvije nezavisne vijećnice prosvjedovali jer se u javnom prostoru spomenici ponovno postavljaju bez javnog natječaja i umjetničke prosudbe.

Ova postrojba Hrvatske vojske odigrala je značajnu ulogu u ratu, ali je manji dio njenih pripadnika bio umiješan u zločine nad civilima i zarobljenicima, oko čega se punih petnaest godina vodi nekoliko sudskih procesa. Građanske udruge prosvjedovale su zbog toga, kao i činjenice da se spomenik postavlja upravo na ulazu u ratnu luku Lora.

'Sve časne postrojbe Hrvatske vojske, pa tako i 72. bojna, zaslužile su odgovarajući i dostojanstven spomenik. To nije obveza samo grada Splita, nego i nacionalna obveza hrvatske države', jasan je Hasanbegović kojega su novinaru upozorili da postoje presude protiv nekih pripadnika bojne.

'Ne gradi se spomenik pojedincima, nego 72. bojnoj', nastavio je, a na pitanje zaslužuju li i žrtve Lore barem nekakvu spomen pločicu odgovorio je da bi pravorijek o tome trebali dati povjesničari.

'Mislim da se proteklih godina ovim pitanjem manipuliralo i politiziralo, kako bi se ekscesne situacije iskoristile za blaćenje Domovinskog rata i kako bi se zasjenila temeljna činjenica da se vodio pravedan rat u kojemu su ovaj kraj i cijela južna Hrvatska dali možda i najveći obol', tvrdi ministar kulture. Na odlasku je upitan ima li kakvu poruku obiteljima žrtava Lore, pa je odgovorio skretanjem s teme:

'Pitajte žrtve Josipa Broza Tita kako se osjećaju na Trgu maršala Tita.'

Inače, Hasanbegovićev boravak u Splitu nije prošao nezapaženo ni kod građanskih aktivista: u sklopu Festivala nezavisne kulture PLATFORMAT u srijedu navečer izveden je performans u kojemu je on uspoređen s Goebbelsom

Prikazana je organizirana i sustavna egzekucija civilnog društva: aktivisti su izlazili pred Goebbelsa na balkonu, koji je nosi naočale slične Hasanbegovićevim, te objašnjavali zašto udruge za suvremenu kulturu, mlade, ljudska prava, queer kulturu, feminizam i zaštitu prirode ne bi trebale biti ukinute. On je ismijavao pojmove poput manjina, integracije, izvaninstitucionalnog obrazovanja, ženskih prava i mladih, i to uz aluzije na fašiste.

'Umjetnost, obrazovanje, kultura - odmah se sjetim uveženog kolege Goebbelsa koji je rekao: 'Kad čujem riječ kultura, hvatam se za revolver', kazao je glumac, nakon čega su 'krvnici' odvodili aktiviste u mrak na strijeljanje.

Dvodnevni boravak u Splitu Zlatko Hasanbegović privest će kraju posjetom Hrvatskom narodnom kazalištu, a zaključiti susretom sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem