Hrvatska PUSIĆ O BUDUĆNOSTI ZEMLJE

'Hrvatska ima pet godina da iskoristi šansu'

Predsjednička kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić na večerašnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdila kako je pred Hrvatskom pet godina u kojima će ili iskoristiti ili propustiti svoju šansu da postane predvodnica u europeizaciji regije

'Kroz povijest u zadnjih 150 godina Hrvatska je imala nekoliko takvih šansi i uglavnom ih je sve propustila. U dogledno vrijeme ova šansa se neće ponoviti, a to je šansa da Hrvatska postane predvodnica u europeizaciji regije te da zauzmemo utjecajnije mjesto nego što je naša veličina i ekonomska snaga u okviru Europske unije', ustvrdila je Pusić.

Hrvatska u toj novoj obitelji nacija može biti još jedna od manjih zemalja ili može slijediti primjer Finske. Naime, drži ona, Finska je Hrvatskoj slična po veličini, a prije 25 godina bila je siromašna zemlja s nestabilnim susjedstvom, a danas je zemlja koja ima utjecaj gotovo na razini najvećih članica Europske unije jer je, kako je rekla 'za sebe zauzela puno značajnije mjesto nego što bi njezina veličina to opravdavala'.

'Hoćemo li biti južna europska Finska ili jedna od mnogih bezimenih malih zemalja članica Europske unije bez utjecaja ovisi o nama i to je naša vlastita odluka koja će biti rezultat naše vlastite politike', poručila je Vesna Pusić.

Komentirajući arbitražni sporazum sa Slovenijom Vesna Pusić je još jednom naglasila kako se sporazum odnosi na dva hrvatska vitalna interesa, odnosno na ulazak u Europsku uniju te na definitivno rješavanje pitanje granice sa Slovenijom.

'Ishod arbitraže nije uvjet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, no problem je način na koji će buduća arbitraža odrediti što znači dodir između slovenskih teritorijalnih voda i otvorenog mora', istaknula je Vesna Pusić.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još