'OTVORENO' O KRIZI VLASTI

Prgomet: Dok mi pričamo o kvorumu, Vlada ima call centar za rasprodaju

18.05.2016 u 07:44

Bionic
Reading

Postoji li parlamentarna većina? Koliko su duboke podjele među vladajućima? Hoće li se sutra skupiti kvorum za glasovanje u Saboru? Treba li osnovati saborsko istražno povjerenstvo zbog Tomislava Karamarka? O ovim temama raspravljali su Josip Borić, saborski zastupnik HDZ-a, Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, Robert Podolnjak, potpredsjednik Sabora, Miodrag Demo, zastupnik stranke Bandić Milan 365 i Drago Prgomet, zastupnik HRID-a

Sutra bi kvoruma trebalo biti i mislim da će ga biti, rekao je Josip Borić. Kada govorimo o kvorumu, govorimo ne samo o odgovornosti Vlasti. Govorimo i o odgovornosti oporbe, bez obzira što oporba želi bježati od toga, smatra Borić. Rekao je da oporba nije konstruktivna, nego destruktivna. Dodao je da su ovaj put učinili sve da svi zastupnici budu prisutni na sjednici.

Odgovornost je većine da skupi svoje zastupnike i ne može odgovornost prebacivati na oporbu, odgovorio mu je Peđa Grbin. Pojasnio je kako je on član četiri Odbora i niti na jednoj sjednici u posljednja četiri mjeseca kvoruma ne bi bilo da nije bilo zastupnika SDP-a. Na koliko Odbora za ustav bi bilo kvoruma da nije bilo zastupnika opozicije, a na svaki smo dolazili? Vlada mora odmah početi raditi, u suprotnom su prijevremeni izbori jedino rješenje, smatra.

Ako u konačnici i ne bude kvoruma, Vlada će pasti, raspisat će se izbori. Ništa neobično u parlamentarnoj demokraciji, rekao je Drago Prgomet. Zanima ga kako će vladajući složiti kvorum kada bude riječ o ozbiljnijim zakonima. Smatra kako kvorum nije najvažnije političko pitanje u zemlji. Dok mi pričamo o tome događa se niz stvari na koje se nedovoljno reagira, kao što je pitanje privatizacije, smatra Prgomet.Ja bih to nazvao call centar privatizacija. Telefonom se dogovara među članovima Vlade što će se privatizirati, a što ne, bez ikakve javne rasprave. Rekao je da su novi izbori najpošteniji način odabira novih ljudi, ako Vlada ne funkcionira.

Miodrag Demo
rekao je da stranka Bandić Milan 365 ovoj Vladi daje od tri do šest mjeseci da konačno krene naprijed. Rekao je kako hrvatskim građanima prijevremeni izbori sada nikako ne odgovaraju te ih neće zagovarati. Bit ćemo ozbilnja premosnica između Mosta, Domoljubne koalicije i nama će u rukama bit većina. Nadodao je i da rade na tome da neke od zastupnika uzmu iz koalicije Hrvatska raste.

U emisiji se raspravljalo i o pokretanju postupka za opoziv potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i osnivanju saborskog istražnog povjerenstva. Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak rekao je da Most podržava osnivanje istražnog povjerenstva. Hrvatski sabor ne može sa strane promatrati što se događa.Ja kao saborski zastupnik želim utvrditi punu istinu i želim da to učini jedno odgovorno saborsko istražno povjerenstvo. Rekao je i da mu nije jasno što točno SDP želi pokrenuti - istražno povjerenstvo ili proceduru glasovanja o povjerenju.

Grbin mu je odgovorio kako je mogao vrlo jasno čuti prošlu srijedu kada je rekao da će, ukoliko Karamarko ne podnese ostavku, Klub zastupnika SDP-a pokrenuti postupak njegova opoziva. Prgomet je postavio pitanje kako se moglo dogoditi da Mađari za svog lobista uzmu hrvatskog člana Uprave INA-e i tako otvorio pitanje sustava sigurnosti. Postavlja se pitanje da li naše sigurnosne službe znaju za koga ili što rade naši bivši premijeri, bivši ministri. Gdje je tu bio sustav sigurnosti?

Tomislav Karamarko je pet puta porazio SDP i naravno da je on najveća meta kad je potpredsjednik Vlade, rekao je Borić.

Demo smatra da nam treba puno više od jednog istražnog povjerenstva. Pita se i što rade naše institucije i gdje je sustav PNUSKOK-a. Prisjetio se prijašnjih afera i sukoba interesa: Ja bih sad mogao otvoriti priču o našim MiG-ovima, mogao bih otvoriti priču oko Milanovićeva brata, oko sukoba interesa ministra poljoprivrede kad je imao svoju apoteku i tako dalje. Treba nam 81 povjerenstvo za to sve skupa.

Nadodao je da su hrvatske institucije paralizirane zbog političkog utjecaja.

Emisiju pogledajte u cijelosti ovdje