PROGRAMSKO VIJEĆE HRT-a

Žestoki obračun oko Karamarka, Erdogana i logotipa Dnevnika

17.05.2016 u 15:41

Bionic
Reading

Povišeni tonovi, prepucavanje, neodgovaranje na pitanja i prozivanje Nove TV za nervozu, obilježili su sam kraj današnje sjednice Programskog vijeća (PV) HRT-a. Iako se činilo da će sjednica nakon rasprave o ljetnoj shemi koja je u izradi i, po svemu sudeći, zbog smanjenja proračuna za program ponudit će uglavnom reprize i prijenose s EP-a u nogometu u Francuskoj i Olimpijskih igara u Riju, proteći bez tenzija, dogodilo se da je količina decibela dosegnula granicu buke

Maju Sever, članicu PV-a, zanimalo je zašto je i tko donio odluku da se prošlog tjedna s programa skine emisija Otvoreno u trenutku kada Vladu trese jedna od najvećih afera, povezana s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a, ali i suprugom Tomislava Karamarka koja je radila za njega.

'Tko je donio odluku da umjesto naše najgledanije političke emisije idu Eurosong i dokumentarac o komunističkim zločinima? To nas je dovelo do toga da nas se u Saboru proziva za cenzuru. Zašto su iz središnjeg Dnevnika izbačeni dijelovi koji se tiču Joze Petrovića, lobista MOL-a, koji su bili emitirani u drugim emisijama? Koga štiti Informativni program HRT-a?' zanimalo je Sever.

No tu nije stala pa je upitala zašto u vrijeme posjeta turskog predsjednika Erdogana HRT nije objavio ni jednu rečenicu kritike o njegovoj politici, a istovremeno su u Ankari bili veliki prosvjedi protiv njega. Također je podsjetila na još neke propuste, ali ju je i zanimalo kako će se HRT postaviti prema najavama jedne konkurentske kuće da će ih tužiti zbog plagiranja špice Dnevnika

Zlatko Komadina napustio je otvaranje muzeja u Lošinju, a o tome nismo imali ni riječi. Imali smo razgovor s Božom Petrovom, u tickeru se vrtjelo da ga je napustio Ivica Relković, a Petrova se o tome nije pitalo, kao ni o aferi Karamarko', podsjetila je Sever.

Na izrečeno je reagirao Jozo Barišić, v.d. ravnatelja Programa, koji je Sever kazao, ne pretjerano ugodnim tonom, da izrečeno nema veze s točkom dnevnog reda o ispunjavanju programskih obveza definiranih ugovorom i zakonom.

'Gdje vaše kritike koje spominjete stoje u ugovoru i zakonu? Pola tih kritika koje spominjete su paušalne i netočne, a možda iza toga stoji i nešto gore. Kolegice Sever, tko je vama zabranio da vi u svojoj emisiji objavite išta?' upitao je Barišić, na što mu je Sever kazala kako ona na sjednici nije kao novinarka, već kao članica PV-a.

Siniša Kovačić
, v.d glavnog ravnatelja, izrazio je žaljenje što Sever pored nove tehnologije u Dnevniku priča o špici Dnevnika.

'To pokazuje nervozu konkurencije. HRT nije ništa propustio objaviti. Štoviše, HRT spada među najcitiranije medije u posljednja dva tjedna. Ulaganje u tehnologiju nam mora biti cilj. Ništa nije prešućeno, emisija 'Otvoreno' bila je jučer', kazao je Kovačić.

Aleksandar Milošević,
član PV-a, zbog svega što se na Prisavlju događa posljednjih mjeseci za HRT je kazao da postaje nazadnjačka platforma konzervativizma. Zamjerio je vodstvu HRT što je razgovor s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović trajao 12 minuta bez ijednog polemičkog pitanja, a našao je za shodno i primijetiti kako je afera, u koju je upetljana supruga prvog potpredsjednika Vlade Ana Karamarko, marginalizirana.

Ivica Maštruko, član Vijeća, kazao je da on nije za nikakve zabrane, ali da svakakvim redikulima nije mjesto na televiziji na što ga je Barišić ga je upitao smeta li mu konzervativno mišljenje i poziva li to on na cenzuru.

'Zabranjenih gostiju nema i neće ih biti. Vama smetaju dva,tri koja se pojave u Studiju 4 gdje ih dnevno ima dvadeset. Smetaju vam oni koji nisu vašeg svjetonazora', pomalo uzrujano ustvrdio je Barišić na što su ga Maštruko i Milošević podsjetili da nije odgovorio na pitanja koje je postavila Sever.

'Molim vas nemojte nas činiti imbecilima', kazao je Milošević na što se u raspravu vidno iznerviran upetaljo i predsjednik PV-a Bruno Kragić zatraživši od Barišića da odgovori ili da ne odgovori.  Tenziije su se u konačnici spustile i sjednica je okončana.

Oko 70 posto utakmica za EP radit će se iz Zagreba

Zbog manje novaca za program, HRT prvi put neće na svim utakmicama EP-a u nogometu u Francuskoj imati svoje komentatore na licu mjesta. Preciznije, s lica mjesta komentirat će se samo utakmice hrvatske reprezentacije i od četvrtine finala do finala, dok će sve ostalo, što je oko 70 posto, biti komentirano iz studija u Zagrebu.