PETROV ZAKOPČAN

'Treba li Karamarko odstupiti? Hrvatska je čudna zemlja'

17.05.2016 u 13:23

Bionic
Reading

Nakon tri neuspjela pokušaja Sabor bi sutra trebao glasovati o dosad raspravljenim točkama, među kojima je i ukidanje Ureda bivšeg predsjednika. Potvrdio je to novinarima u Saboru potpredsjednik Vlade Božo Petrov, koji se dotaknuo i aktualnih tema

Most će se, kazao je Petrov, kao i uvijek na glasovanju pojaviti u punom sastavu, a potpredsjednik Vlade vjeruje da će kvoruma biti. 'S gospodinom Karamarkom se čujem i kontaktirali smo u vezi toga jučer i maloprije je bio na užem kabinetu. Namjera jest da se glasuje i sutra i u petak, tako da ne mislim da će biti problema', rekao je Petrov.

Iako je, prema pisanju medija, Karamarko zaprijetio sankcijama onima koji se ne pojave na glasovanju, Petrov za to ne zna. 'Ja sam razgovarao normalno s gospodinom Karamarkom gdje je bio dogovor da sutra dođemo, isto kao u petak', rekao je Petrov, čije je mišljenje da bi trebale biti sankcije za svaki dan kada se netko ne pojavi na poslu, a dobiva plaću.

Što se tiče Karamarka, novinari su Petrova upitali hoće li podržati SDP-ovu inicijativu za opoziv prvog potpredsjednika Vlade. 'Mislim da nije korektno dok određene ustanove obavljaju svoj posao, a jedan je postupak u tijeku, na bilo kakav način to komentirati. Mi možemo komentirati njihovu odluku kakva bude, ali na bilo kakav način utjecati na njihovu odluku, a to je moguće ukoliko komentirate, mislim da nije korektno. Mi ćemo se suzdržati od bilo kakvih komentara dok se ne donese odluka koju sada radi povjerenstvo', rekao je Petrov.

Na pitanje bi li Karamarko trebao sam odstupiti, Petrov je kazao: 'Hrvatska je čudna zemlja što se tiče politike. Posljednjih 25 godina, ne bih uzimao samo primjer posljednji mjesec ili šest mjeseci.'

Unatoč tome što je predsjednik Hrida Drago Prgomet kazao da je Ivica Relković otišao s mjesta savjetnika potpredsjednika Vlade zbog neslaganja s Petrovom, on to demantira kazavši da je s Relkovićem jučer bio na dva sastanka.

Opovrgnuo je da je najavio kako bi moglo doći do izbora na jesen. 'Mislim da je vrlo jasno da je Vlada u ovom trenutku stabilna, što se tiče i većine u saboru. Jasan je i razlog što smo mi ušli u ovu priču, da se provedu promjene za koje smo se zalagali i prije izbora. I da je to jedini naš interes. Normalno da ako jedna od strana nije zadovoljna, nije se ostvario njezin interes, da onda ne vidimo razloga u postojanju takve vlade. Ali s druge strane, ja vjerujem da smo se posložili, vjerujem da su i svi napadi i neke dječje bolesti prošli i zaista se nadam da ćemo početi raditi. Ono što sam rekao i dodatno komentirao jest da na jesen počinju najveći reformski paketi što se tiče akcijskog plana reformi i onda, ako tu zaškripi, a to je možda najfragilnija točka... možda su zbog toga komentirali da sam najavio izbore, a nisam', rekao je Petrov.