OGORČENI RODITELJI ŽRTVE H1N1

Uzrok smrti djeteta saznali preko medija

10.11.2009 u 20:44

Bionic
Reading

Roditelji trogodišnje djevojčice oboljele od akutne leukemije koja je prije pet dana umrla od svinjske gripe ogorčeni su jer su preko medija doznali uzrok smrti svoga djeteta.

Naime, rezultati analize briseva preminule djevojčice tek su danas, pet dana nakon njezine smrti, pokazali da je bila pozitivna na virus H1N1.

'Skandalozno je da smo u 14 sati u ministrovoj izjavi saznali da nam je kći umrla od svinjske gripe, odnosno pročitali smo to na internetu. Do ovog trenutka nitko se nije javio i to nam rekao. Žalosno kakvo zdravstvo imamo', rekao je u sati otac djevojčice na konferenciji za novinare.

'Dr. Neven Pavlov, predstojnika Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, rekao je da je djevojčica na pedijatriju primljena 5. studenog u vrlo teškom stanju s visokom temperaturom. Liječnici su posumnjali na akutnu leukemiju, što je detaljnim pretragama odmah dokazano, te je primila adekvatnu terapiju. No, kako joj se stanje pogoršavalo, prebačena je na dječji JIL. Unatoč naporima liječnika, Hana je u kasnim večernjim satima preminula.

'Da nije dobila virus H1N1, vjerojatno bi se izvukla', kaže dr. Pavlov dodajući da se te vrste leukemije liječe i da obično imaju dobru prognozu. Na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split imali su proteklih nekoliko dana tri pacijenta za koje su postojale sumnje da su zaraženi virusom svinjske gripe. Uzorci su još na analizi. 'Trenutačno', veli dr. Pavlov, 'nema nijednog sumnjivog i na Klinici nema nikakve panike', piše Večernji.hr.