SANDRA PERKOVIĆ

Žali se na olimpijsku stipendiju, u Saboru je nema, a tisuće kuna kaplju

16.05.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Vladajućoj većini već tri tjedna uzastopce nedostaje kvorum kako bi uopće mogli izglasavati zakone u Saboru. Tanašna većina ovisi o svega nekoliko ruku. Bolest, službeni put pojedinih zastupnika i kvoruma nema. Sandra Perković iz stranke Milana Bandića jedna je od onih čija je ruka bitna. Vrhunska sportašica u jeku je natjecanja i priprema za OI u Riju. Nedavno se požalila da šest mjeseci nije primila olimpijsku stipendiju. Nju je nedvojbeno zaslužila. Istovremeno će za pet mjeseci u Saboru primiti 63 tisuće kuna. Prema službenim podacima u Saboru se nijednom nije registrirala. Čak ni petkom kada se glasa

Tri tjedna uzastopce vladajući u Saboru nisu imali kvorum za izglasavanje zakona. Kada se prije tri dana konačno učinilo da imaju 76 ruku, one su izdržale samo četiri točke dnevnog reda, a onda se Ivan Vilibor Sinčić priključio ostatku oporbe ispred sabornice i srušio kvorum. HDZ, Most i ostali koalicijski partneri ostali su na suhom. Pokušala se krivica svaliti na lijevu opciju i Sinčića, ali jedina je istina ta da su u Saboru nedostajali HDZ-ovci i njihovi partneri. Neki su bili bolesni, neki na službenom putu, a oni koji svoj izostanak nisu ni opravdali bila je i Sandra Perković, zastupnica iz redova stranke BM 365.

Perković je u trenutku sakupljanja kvoruma bila u Šangaju na natjecanju Dijamantne lige. Bacanje diska, osvajanje Dijamantne lige i osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju njezini su zacrtani ciljevi u ovoj sezoni. Rad u Saboru za dobrobit građana, prisustvovanje sjednicama, raspravljanje o zakonima, rad u Odboru za obitelj, mlade i sport ipak su drugom su planu.

'Neka mi uzmu sve, bitno mi je samo zlato u Riju. Ne mogu se više opterećivati time. Moja jedina okupacija mora biti Rio. Drugo me ne zanima', izjavila je prošloga tjedna u razgovoru za Sportske novosti. Požalila se na to kako šest mjeseci nije dobila olimpijsku stipendiju, ali ne i kako će za pet mjeseci primiti 63 tisuće kuna neto, prema podacima iz imovinske kartice, a da na Markovu trgu, izuzmemo li konstituirajuću sjednicu, prema službenim podacima Sabora, nije bila nijednom. Istina, stipendiju je trebala dobiti jer ju je predanim radom i rezultatima zaslužila. Doduše, Zakon joj omogućuje da prima saborsku plaću iako je zapravo nije zaslužila.

'Postavljanje nje kao zamjene za Milana Bandića pokazuje svu njegovu političku neozbiljnost. Ona nije profesionalna političarka, ona je profesionalna sportašica i njeni su životni interesi drugačiji. Smiješno je da je ona u Saboru jer paralelno vodi profesionalnu sportsku karijeru i nije moguće kvalitetno raditi i jedno i drugo', smatra politički analitičar Davor Gjenero.

Smatra da oni koji tvrde da ona na drugi način doprinosi uspjehu Hrvatske namjerno obmanjuju ljude jer ona je za posao u Saboru izdašno plaćena.

'Nije samo dizanje ruke petkom posao saborske zastupnice. Bilo bi logično da je Bandić zamijeni nakon što istekne rok od šest mjeseci otkad je imenovana, ali mislim da se to neće dogoditi i da jer je riječ o kompliciranoj proceduri i da će se kvorum u Saboru tražiti među zastupnicima koji su ondje profesionalno', smatra Gjenero i dodaje da je situacija u kojoj smo se našli je zapravo odraz podcjenjivanja Sabora u kojem su si zastupnici odredili prevelike privilegije.

Mišljenja je da bi politika morala biti posao koji ne služi da se dobije plaća već da se obavljaju političke dužnosti.

'Nije ovo prvi put da su profesionalni sportaši u Saboru. Već smo imali takvih situacija, sjetimo se Mirka Filipovića (SDP) i Lina Červara (HDZ), ali onda je situacija bila drugačija i nije o njihovim glasovima ovisio kvorum', podsjetio je Gjenero.

Hoće li Perković idućeg petka biti u Saboru i kako ona gleda na nedostatak kvoruma, pokušali smo doznati od nje, ali na telefonski poziv nije odgovorila. Ono što je sigurno jest to da je u Saboru neće biti 27. svibnja jer tada je miting Dijamantne lige u Eugeneu (SAD), a nije isključeno da će Domoljubna koalicija i Most kvorum bez nje morati sakupljati i 17. lipnja jer je dan ranije miting u