DEMANTIJ ŠEFA HND-A

'Glavni tajnik HND-a izabran je sukladno proceduri'

15.05.2016 u 18:54

Bionic
Reading

Tportal u petak je objavio tekst naslovljen 'SPORAN IZBOR: Burno u Hrvatskom novinarskom društvu, pala i ustavna tužba' temeljen na izjavi Željka Valentića koji je tvrdi kako je podnio ustavnu tužbu jer mu je onemogućena žalba protiv izbora Vladimira Lulića za glavnog tajnika Hrvatskog novinarskog društva (HND). Zbog informacija objavljenih u tesktu reagirao je predsjednik HND-a Saša Leković, a njegovu reakciju prenosimo u cijelosti

Riječ je o krajnje neprofesionalnom postupku redakcije tportal.hr koja je tekst opremila i mojom fotografijom iako me autor teksta nije ništa pitao o navodnoj 'buri' u HND-u. A da jest pitao saznao bi kako niti ima bure niti je izbor Vladimira Lulića za glavnog tajnika HND-a sporan.

Naime, Kolega Lulić je po treći puta izabran za glavnog tajnika HND-a u skladu sa procedurom koju nalaže Statut HND-a i dobivši tri puta više glasova od Željka Valentića. No, Valentić, koji je na istoj sjednici izabran za glavnog urednika glasila Novinar i web portala HND-a odbija preuzeti uredničku dužnost dok se, izričit je Valentić, 'ne riješi spor oko Lulićeva izbora'.

Upozorio sam Željka Valentića (o čemu postoji pisani dokaz) kako je riječ o dva odvojena natječaja te niti na koji način ne može uvjetovati obavljanje posla glavnog urednika Novinara i web portala HND-a rezultatom natječaja za glavnog tajnika.

Također Valentićeva tvrdnja kako mu nije omogućena žalba protiv izbora Vladimira Lulića za glavnog tajnika nije istinita. Naime, prema Statutu HND-a odluke Središnjeg odbora, pa tako i ova o izboru glavnog tajnika, postaje pravomoćne kada Središnji odbor na slijedećoj sjednici verificira zapisnik. Tek tada zapisnik će biti punovažan pa će ga dobiti i kolega Valentić kojemu nitko ne brani žaliti se.

No, ništa od toga Željko Valentić očito nije kazao autoru teksta objavljenoga na tportal.hr niti je autor išta pitao mene koji po Statutu, kao predsjednik, zastupam HND. Štoviše u prvoj rečenici ovog nekorektnog i zbrkanog teksta autor naziva Željka Valentića glavnim urednikom Novinara a u pretposljednjoj tvrdi kako je Valentić tu dužnost odbio.

Željku Valentiću i autoru teksta koji je objavio tportal.hr ostavljam da se dogovore da li je Valentić urednik u HND-u ili nije, ali što god se oni dogovorili to neće biti relevantno. Jedino relevantno jest da procedura i rezultat natječaja za glavnog tajnika HND-a ni po čemu nisu sporni (niti ih je pokušao osporiti bilo koji od preostalih šest kandidata), niti imaju bilo kakve veze sa natječajem za glavnog urednika Novinara i portala HND-a.

Ako Željko Valentić u to ne vjeruje ima pravo reagirati kako misli da je potrebno, uključujući i žalbu Nadzornom odboru HND-a, pa i ustavnu tužbu, ali izmisliti 'buru u HND-u' na temelju neistina i bez da je išta pitan HND nema pravo nitko
', stoji u reakciji predsjednika HND-a Saše Lekovića.