ŠTO SAD ZNANOST IMA S TIM?

'ODI na Ruđer' i kemijaj na najjače!

14.05.2016 u 17:38

  • +9

Otvoreni dani Instituta Ruđer Bošković

Izvor: Promo fotografije / Autor: IRB

Bionic
Reading

Znanstvenici Instituta Ruđera Boškovića (IRB) pozivaju građane svih uzrasta da ovu subotu provedu s njima i sudjeluju u za njih pripremljenome besplatnom bogatom programu interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju pod nazivom ''Što sad znanost ima s tim?'' i tako obogate svoje znanje

Pod sloganom 'ODI na 'Ruđer' i uloži u svoje znanje bar na jedan dan!" 'krije' se bogat sadržaj koji će u razdoblju od 10 do 17 sati za posjetitelje biti priređen na čak 13 znanstvenih postaja.

Svi zainteresirani koji dođu na Otvoreni dan toga najvećeg hrvatskog znanstvenog instituta moći će, među ostalim, saznati i što su biohakeri, kako skladištiti vodik, zaviriti u nanomaterijale, sprijateljiti se s fotonima, i kako se navodi u priopćenju IRB-a, 'kemijati na najjače sa znanstvenicima'.

Istraživačke postaje bit će smještene u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u zgradama Instituta, a u njima će posjetitelji moći sudjelovati u interaktivnim pokusima te pronaći i odgovore na zagonetke suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni.

U nizu predavanja sadržajno sažetih pod starom i popularnom izrekom "Tko pita, ne skita" posjetitelji će moći saznati "što znanost ima s kemijskim osjetilima, tamnom stranom zvjezdanoga neba, sudarima atoma, lego kemijom, serotoninom ili pak kako nam o smislu života 'svjedoče' jednostanični organizmi". Predavanja su prilagođena različitim uzrastima pa će se tako za uzrast od 5 do 14 godina održati u predavaonici 3. krila, a za uzrast od 14+ u dvorani 1. krila Ivana Supeka.

'Ruđerovci' će i ove godine u posebnom programu 'Kod šatora' ugostili drage prijatelje popularizatore znanosti koji su, ističe se, pripremili sjajan program, To su Fora radionice, Udruga Profesor Baltazar, Tehnička škola Sisak, koja predstavlja 3D tvornicu budućnosti i rovere, te Udruga za darovitost DAR koja je pripremila radionice MINECRAFT-KODIRANJE, ARDUINO, te ROBOTIKA, gdje će na mBoot robotima edukatori posjetiteljima omogućiti da nauče osnove programiranja robota koje je udruzi donirao poduzetnik Nenad Bakić.

IRB će i nagraditi 'velike i male znalce'

Želeći i s ovog Otvorenoga dana Instituta poslati poruku svim građanima da je znanje vrijedno te da bez ulaganja u obrazovanje i znanost nema inovacija ni novih proizvoda, znanstvenici IRB-nagradit će diplomama i brojnim nagradama 'sve velike i male znalce', i to zahvaljujući svojim vjernim partnerima i sponzorima.

IRB u priopćenju navodi da je na programskim letcima pripremljenim za posjetitelje rezervirano mjesto za 'žigove znanja'. Objašnjava se kako je zadaća prikupiti šest žigova i znalački odgovoriti na nagradna pitanja na istraživačkim postajama te ubaciti listić s podatcima u kutiju za završno izvlačenje u 17 sati.

Ovogodišnja novost je mini projekt ''Istražujem svijet znanosti i inovacija'', pokrenut u suradnji sa Zakladom Znanje na djelu, posebno je usmjeren na učenike i profesore trećih razreda srednjih škola, a cilj mu je povezati obrazovanje, znanost i tvrtke.

Podsjeća se da su u sklopu toga projekta u ožujku održane radionice za nastavnike a u petak, 13. svibnja, radionice za učenike trećih razreda srednjih škola. Program je osmišljen tako da, nakon jutarnjih znanstvenih radionica na IRB-u, u popodnevnim satima učenici posjete tvrtke iz gospodarstva i saznaju kako se znanja iz znanstvenih istraživanja koriste za razvoj različitih proizvoda i usluga u gospodarskome sektoru. Učenici su posjetili tvrtke: ZOV, Končar, INA, Xellia, Genos, Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" te Ericsson Nikola Tesla, a rezultat svojih istraživanja predstavit će u subotu u sklopu službenoga programa Otvoreni Dani Instituta (ODI) 2016.

Otvoreni dani IRB-a organiziraju se svake dvije godine - počevši od 2004. godine, kao trodnevna manifestacija s velikim brojem popularno-znanstvenih predavanja i demonstracijama znanstvenih pokusa i istraživanja u znanstvenim laboratorijima. Do danas je u sklopu te manifestacije IRB posjetilo više od 30.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Budući da je interes svake godine sve veći, 'Ruđerovci' su odlučili da će i ove godine opet otvoriti svoja vrata u sklopu jednodnevnoga događanja.

Program je posebno usmjeren na učenike završnih razreda osnovne škole te učenike srednjih škola kojima se nastoji pomoći u donošenju važne životne odluke o izboru budućega zanimanja i studija. Ističe se kako se ovakvim događanjima želi motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način pridonesu stvaranju pozitivnoga svjetonazora o važnosti znanja i znanosti, a IRB im želi i pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.