PUHOVSKI O PARALIZI VLASTI

'Ne funkcioniraju ni Vlada ni Sabor, a uskoro ni Ustavni sud pa neće biti ni izbora'

13.05.2016 u 19:07

Bionic
Reading

Ni treći tjedan zaredom vladajuća većina u Saboru nije uspjela okupiti kvorum, tako da ponovno nije bilo glasovanja. Vlast je praktički paralizirana iako iz vladajućih klupa stižu optimistični glasovi da će idući petak biti bolje. Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je situacija takva da ne funkcionira Sabor, tako da najviše demokratsko tijelo nije u stanju donositi odluke, što je u ovom trenutku simbolički problem jer nema nikakvih realnih odluka koje bi Sabor trebao donositi zbog činjenice da već prethodno ne funkcionira Vlada koja ništa ni ne šalje u Sabor

Puhovski naglašava da opisano pokazuje da je situacija još gora nego što bi se na prvi pogled činilo.

'U ovom trenutku za nas je nevažno jesu li to unutrašnje igre HDZ-a i nekog drugog iz te koalicije, radi li se tu o Karamarku ili Oreškoviću, građani su izabrali zastupnice i zastupnike koji nisu u stanju obnašati mandat, a istovremeno izbori nisu mogući više prije jeseni, što znači da se ovakva situacija mjesecima nastavlja. Imamo paralizu zakonodavne i izvršne vlasti, a za nekoliko tjedana i Ustavnog suda', smatra Puhovski.

Što nam je činiti? To je ono što nam je opisao Krleža, kaže Puhovski: 'Balkanska krčma u kojoj se ugasi svjetlo prije nego počne obračun', a to je najgora varijanta, dodaje.

Malo je manje loša varijanta, nastavlja, ta da se dvije strane sabornice barem dogovore o tome da se izaberu ustavne suce kako bi izbori bili mogući jer ako istakne mandat sucima ustavnog suda onda nećemo imati ni izbore. 'Dogovor HDZ-a i SDP-a o izboru ustavnih sudaca bi značio povratak oporbe u rad parlamenta', mišljenja je Puhovski.

Moguće je i drugo rješenje, da se zaista pokuša obarati vlada, a kako Puhovski vidi situaciju SDP na čelu s Milanovićem ne izgleda posebno zainteresiran za to, Milanović se čak nije ni pojavio u Saboru. 'Šef SDP-a ne pokušava rušiti vladu, nego čeka da mu vlast padne u ruke, a to je uvijek jedna sumnjiva strategija', poručuje politički analitičar.

Posljedice ovakve situacije vjeruje Puhovski su za sada simboličke jer vlada ništa ne proizvodi, ali će se za nekoliko tjedana to zaoštriti kada na red dođu ozbiljni zakonu koji se moraju donijeti i promijeniti, bez kojih se ne mogu porezi donijeti i takozvane reforme o kojima svi pričaju ili kad se povede pitanje ustavnog suda onda će se vidjeti je li paraliza prešla iz simboličke u praktičnu. 'Ako se to dogodi onda je sve moguće', napominje. Iako iz Domoljubne koalicije i Mosta cijelo vrijeme odašilju poruke kako Hrvatska nema vremena ida se moramo žuriti događa se upravo suprotno potpuni zastoj. 'Moguće je da prođe puna godina dana od izbora a da se ništa ne dogodi osim sramote', zaključuje Puhovski.

Profesor ustavnog prava i bivši saborski zastupnik Josip Kregar komentirao je današnju političku situaciju u Saboru za televiziju N1 rekavši da se ovo nije ranije događalo. 'Ovo je namjerna opstrukcija Sabora da se dokaže njegova nemoć, kako bi se na Vladu i predsjednicu prebacila odlučivanja. Problem funkcioniranja Sabora je neobičan. To je da se glasa samo petkom', kazao je Kregar koji smatra da ova Vlada ne može upravljati zemljom.

Po njegovu mišljenju, Vlada nema ni ideje što će predložiti niti koji će zakoni biti usvojeni.

'Ovo je danas jedan tehnički zakon bez političke težine. A što će biti kad na red dođu politički važni zakoni, kako ćemo onda? Parlament na ovaj način ne može funkcionirati, ovo je korak prema raspuštanju ili novim izborima ili rekonstrukciji Vlade', mišljenja je Kregar.