POUKA SLUČAJA

HRT objasnio kako je odlučeno da se prenosi Prcelina misa

10.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon skandala na nedjeljnoj misi u splitskoj župi Gospe od ružarija koju je prenosio HRT, zanimalo nas je tko odobrava i određuju iz kojih će se mjesta i crkava mise prenositi. Naime, Luka Prcela koji je na misi hvalio NDH otprije je poznat javnosti po takvim ispadima

S HRT-a su nam poručili da organizacija prijenosa misnih slavlja na Hrvatskoj radioteleviziji i raspored emitiranja iz pojedinih gradova ovise o nizu produkcijskih i drugih okolnosti.

'Hrvatska radiotelevizija prilikom sastavljanja rasporeda prijenosa surađuje s Hrvatskom biskupskom konferencijom, župnim crkvama te s mjerodavnim lokalnim vlastima i svima drugima koji trebaju osigurati uvjete za prijenose', navode s HRT-a.

Prijenosi velikih misnih slavlja i velikih vjerskih događanja, kažu, dogovaraju se mjesecima unaprijed, a termini emitiranja redovitih nedjeljnih misnih slavlja dogovaraju se ovisno o raspoloživosti produkcijskih kapaciteta Hrvatske radiotelevizije, dostupnosti reportažnih kola za izravne prijenose i slično.

Naglašavaju da je riječ o složenome procesu koji ovisi o mnogim čimbenicima i koji nije uvijek moguće predvidjeti i planirati.

'Kako smo naveli u našim prijašnjim odgovorima, stavovi i mišljenja iznesena tijekom izravnih prijenosa ne izražavaju stajališta Hrvatske radiotelevizije, a Hrvatska radiotelevizija osuđuje svaki oblik govora mržnje i ograđuje se od takva govora', poručili su s javne televizije.

Podsjetimo, Prcela se obrušio se na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je prije mjesec dana, uoči komemoracije u Jasenovcu, izjavila da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila zločinačka tvorevina.

'Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od 1941. do 1945. Ma, ja pitam, ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla - pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više ovoga što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme, tijekom ovih dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, antihrvatski predsjednici', poručio je Prcela.

Predsjednica mu je ubrzo uzvratila putem Facebooka napisavši da on njoj ne možete oprostiti njezinu izjavu, a zato ona njemu oprašta njegovu. 'Okrenimo se budućnosti', napisala je predsjednica. Ubrzo su uslijedile i druge reakcije. Od Prcele se ogradio i provincijal Dominikanskog samostana Anto Gavrić, a SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk zatražio je reakciju USKOK-a. Prcela je nakon svega ostao pri svojim stavovima.