NAKON SEDAM MJESECI

Uber fiskalizira vozila u Hrvatskoj

06.05.2016 u 16:05

Bionic
Reading

Sedam mjeseci od dolaska u Hrvatsku Uber će u vozila, koja koriste vozači koji rade za njih, uvesti fiskalne blagajne, potvrđeno je iz Ubera za tportal

'Partneri vozači krenuli su s preuzimanjem fiskalnih blagajni', kazali su nam u Uberu, a na pitanje zašto to nisu učinili od samog početka, kada se točno zna tko sve potpada pod fiskalizaciju, u Uberu navode da su 'u dijalogu s predstavnicima vlasti od svog dolaska u Hrvatsku i da zajedno pokušavaju 'pronaći najbolje rješenje koje je u skladu za zakonom'.

Napominju da su fiskalne blagajne trenutačno rješenje i da njihovi inženjeri rade na podešavanju aplikacije kako bi korisnici mogli čim prije dobiti fiskaliziran račun na svoj e-mail.

'Tako će iskustvo korisnika bili isto kao i sada, bez fizičkih računa', napominju u Uberu.

Iako je Uber i do sada izdavao račune na email adrese svojih korisnika, na njima osim naziva tvrtke, prijeđene kilometraže i konačne cijene nije bilo svih drugih parametara i u konačnici, što je najvažnije, nisu bili spojeni na sustav Porezne uprave.

'Uberovi partneri vozači izdaju račune za svaku vožnju. U njihovo ime i za njihov račun to radi Uberova aplikacija automatski prilikom završetka svake vožnje. Važno je naglasiti kako su sve transakcije preko naše aplikacije potpuno transparentne i sljedive. Uberov sustav je bezgotovinski te unosi transparentnost i sljedivost u industriju koja se gotovo potpuno temelji na gotovinskom plaćanju. Baš kao što svoj model poslovanja prilagođavamo lokalnom tržištu u skladu s kontinuiranim dijalogom s vlastima, tako i u Zagrebu prilagođavamo našu uslugu kako bi izdani računi bili fiskalizirani', napominju u Uberu i dodaju da fiskalizacija neće dovesti do poskupljenja usluge.

Na najavu da će Uber u vozila uvesti blagajne i da su 'od dolaska u Hrvatsku tražili najbolje rješenje koje je u skladu sa zakonom', Jozo Kovačević, predsjednik Radio Taxija Zagreb, isprva se najprije nasmijao.

'Čudi me da to sada rade. Možda ako nisu do sada, ne bi trebali ni sada. Pravo je pitanje zašto im je dopušteno da uopće rade na takav način. Dok mi svoje obveze redovno ispunjavamo, njima se omogućilo da uredno zakidaju državu. Tko će nadoknaditi tih sedam mjeseci rada na crno? To je očito moguće samo kod nas. Radio Taxi Zagreb najstarije je taksi udruženje za koje rade profesionalci, ljudi koji imaju dozvole za posao koji rade. Pozivam odgovorne da provjere tko su Uberovi vozači', zaključio je Kovačević.