PRESKOČIO SVETOG DUJU

Baldasar izgubio živce zbog Oreškovića: Split ponekad zna planuti!

06.05.2016 u 12:39

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković stigao je u dvodnevni posjet Splitu, koji sutra obilježava blagdan svetog Dujma i svoj dan grada, pa odmah izazvao buru negodovanja: iz svog protokola potpuno je izostavio gradonačelnika Ivu Baldasara, a neće se čak pojaviti ni na tradicionalnoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja se održava u Hrvatskom narodnom kazalištu premda je službeno pozvan. Domaćin u Splitu cijelo vrijeme će biti HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja

Ovaj potez Baldasar je nazvao podcjenjivanjem Splita. 'Nisam bitan ja, ja sam samo gradonačelnik, ali ovim potezom podcjenjuje se Split koji slavi svog sveca zaštitnika. Nije trebao doći na sastanak u gradsku upravu, to se može organizirati prije ili poslije, ali bilo bi u najmanju ruku pristojno da je došao na svečanu sjednicu u kazalištu', kazao je Baldasar za lokalne medije.

Orešković i Ževrnja organizirali su svoj službeni sastanak upravo u vrijeme održavanja svečane sjednice Gradskog vijeća, tako da je suprotno običaju ove godine s tog događaja izostao i župan.

Premijer je u petak ujutro najprije stigao u Dugopolje nadomak Splita, gdje ga je Zlatko Ževrnja upoznao s usponom gospodarske zone u općini koju je donedavno sam vodio. Orešković je bio impresioniran: 'Bilo je ništa, a od ništa se puno napravilo', kazao je. Usput se susreo s povratničkom obitelji Marasović koju, čini se, poznaje otprije.

U zgusnutom protokolu potom je došao red na jednoipolsatni sastanak sa Ževrnjom, zatim na posjet Sveučilištu, susret sa studentima i ručak u studentskoj menzi, a za popodne je predviđeno primanje kod splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića te prisustvovanje misi i otvaranju moći svetog Dujma u splitskoj katedrali.

'Protokol slaže Vlada, mi smo se uklopili, a na svečanu sjednicu Gradskog vijeća ide zamjenik župana', odgovorio je Zlatko Ževrnja na upit zašto i on i premijer ignoriraju Gradsko vijeće Splita.


Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak složila se s Ivom Baldasarom, vjerojatno prvi put u tri godine njegova mandata. 'Znate što mislimo o gradonačelniku Splita, njegovi smo najveći kritičari, ali premijeru ne služi na čast ne gostovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeće u povodu proslave Dana grada. Time se šalje loša poruka Splitu i njegovim građanima, koji će očito biti i od ove Vlade zapostavljeni. Ovo je nastavak poznate politike 'svoj svome' i sitne igrice koje nisu primjerene na današnji dan. Ako se želi poslati poruka da se grad loše vodi, ona se može poslati i na drugačiji način', smatra Puljak.

Na sutrašnji Dan grada Tihomir Orešković prisustvovat će na tradicionalnoj procesiji središtem Splita i misi na Rivi, a potom će navratiti na feštu spize i pića na gradskoj ribarnici.

'Gdje god da idem, prvo posjetim Županiju. Naći ćemo se s gradonačelnikom i danas i sutra, imat ćemo dovoljno vremena za popričati i čuti kako država može pomoći', odgovorio je premijer Orešković nakon sastanka sa županom Zlatkom Ževrnjom, ne dotičući se zašto nije došao na svečanu sjednicu Gradskog vijeća povodom Dana grada.

Ivo Baldasar je i nakon svečane sjednice Gradskog vijeća komentirao nedolazak premijera uz oštru poruku da 'Split ponekad zna planuti'.

Bio sam neugodno iznenađen kada sam dobio informaciju od protokola. Split je drugi grad u državi i slavi svoj dan, to se događa samo jednom godišnje i zaista je bilo za očekivati da nas premijer posjeti kada je već ovdje. Ne mora dolaziti kod nas u Banovinu, ali dolazak na sjednicu bio bi primjeren način, time bi pokazao da ima pozitivan odnos prema Splitu i da računa na njega. Kao Splićani već duže vrijeme osjećamo otpor prema našem gradu - a to nije počelo s gospodinom Oreškoviće već i puno prije njega. Nije to antagonizam sjevera i juga, nego antagonizam između državne vlasti i Splita, grada koji ima svoju simboliku, značenje i povijest. Ovo danas je na neki način upozorenje, ali Split zna i planuti', kazao je Baldasar.

Novinari su ga upitali je li razlog Oreškovićevom izbjegavanju političke prirode, pa je splitski gradonačelnik odgovorio da 'on sam sve više izlazi iz okvira i jednih i drugih', i desnih i lijevih'.

'Ja sam SDP-ovac i ostat ću u SDP-u, ali nekima očito ne odgovara da sam gradonačelnik svih građana jer otkako sam izabran, za mene ne postoje ni desni ni lijevi. Postoje samo ljudi, građani, Splićani i Splićanke i borit ću se za svoj grad na sve moguće načine. Ako sam ja problem, to ne smije tako biti: netko na višoj funkciji poput premijerske treba nadići situaciju, staviti mene sa strane i pokloniti se Splitu', dodao je Baldasar.

Šef gradskog HDZ-a Petar Škorić očekivano je pozvao gradonačelnika da se umjesto premijerskim protokolom bavi svojim poslom. 'Svetog Duju ne treba politizirati, on je za nas svetinja i u svečarskom tonu svatko od nas sudjeluje s građanima u proslavi gdje može i koliko može. Što se tiče premijera i njegove nazočnosti, to je pitanje njegovog protokola u kojeg se ne treba miješati - ali koliko mi je poznato, on će nazočiti i na večerašnjem otvaranju moćnika svetog Dujma, i na misi, i na sutrašnjoj procesiji', kaže Škorić.

'Time će odati čast i priznanje našem zaštitniku i svim građanima, a gradonačelnik bi se umjesto državnim protokolom trebao baviti poslom za koji je plaćen - rješavanjem nagomilanih problema, realizacijom projekata i ispunjavanjem svojih predizbornih obećanja', poručuje šef splitskog HDZ-a.